jest to sposób przetwarzania żywności za pomocą temperatury, zarówno niskiej jak i wysokiej (obróbka cieplna). Przetwarzanie żywności za pomocą niskich temperatur to mrożenie, chłodzenie. Obróbka cieplna to między innymi gotowanie, smażenie czy pieczenie.
oleje surowe, otrzymane w wyniku tłoczenia lub ekstrakcji, nie poddane procesowi rafinacji, czyli usunięcia substancji ubocznych, zarówno o działaniu korzystnym i nie korzystnym. Rafinacja obejmuje kolejno odśluzowanie, odkwaszanie, bielenie (odbarwianie), deodoryzację (odwanianie, prowadzone w temperaturze 200-300°C).
służą do pakowania produktów spożywczych w warunkach próżniowych (bez tlenu). Mogą być wykorzystywane do przedłużenia trwałości zarówno produktów świeżych, jak i gotowanych, gdyż usunięcie tlenu zapobiega przemianom oksydacyjnym składników żywności i uniemożliwia rozwój mikroorganizmów potrzebujących tlenu.
Opakowania te mogą być stosowane jako zabezpieczenie utrwalonego inną metodą produktu, uzupełnienie zastosowanych technik konserwujących lub jako jedyny środek zabezpieczający i przedłużający trwałość wyrobów.
GMO, to organizm inny niż ludzki, w których materiał genetyczny został zmieniony w sposób niezachodzący w warunkach naturalnych lub w wyniku naturalnej rekombinacji.
metaboliczna choroba układu szkieletowego, charakteryzująca się obniżeniem masy i gęstości kości oraz zaburzeniami budowy tkanki kostnej co w konsekwencji zwiększa kruchość kości i ich podatność na złamania.
zgodnie z obowiązującym prawem oświadczenie zdrowotne to każde oświadczenie, które stwierdza, sugeruje bądź daje do zrozumienia, że istnieje zależność pomiędzy grupą produktów żywnościowych, produktem żywnościowym lub jego składnikami oraz stanem zdrowia.
stwierdzenia, które sugerują lub dają do zrozumienia, że dana żywność ma szczególne właściwości odżywcze ze względu na energię lub substancje odżywcze.
nadmierne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie człowieka. Z otyłością wiążą się uszkodzenia czynności i budowy poszczególnych narządów i układów, które zwiększają ryzyko przedwczesnej śmierci. O otyłości mówimy wówczas gdy wskaźnik BMI [waga (kg)/ wzrost (m)2] przekracza 30,0.
otyłości ten nie można określać przy pomocy BMI. W przypadku dzieci korzysta się z siatek centylowych skorelowany, które uwzględniają proporcje masy ciała do wzrostu, nie biorą pod uwagę wieku. Dzieci znajdujące się pomiędzy 90-97 centylem mają nadwagę, a dzieci powyżej 97 centyla są otyłe.
pierwiastek szeroko rozpowszechniony w przyrodzie, w żywności postrzegany jako zanieczyszczenie chemiczne - metal ciężki. Ołów metaliczny oraz jego tlenki i sole mają duże zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu, m.in. przy produkcji akumulatorów, baterii ołowiowych, kabli, drutów, farb. Zanieczyszczenie środków spożywczych ołowiem może pochodzić z naczyń i puszek do konserw zawierających ołów.
W pobliżu ośrodków przemysłowych i dróg komunikacyjnych gleba i rośliny zostają zanieczyszczone przez opadające dymy i pyły, ścieki i odpady przemysłowe oraz spaliny. Największe ilości ołowiu mogą być kumulowane w życie, jęczmieniu, owsie i ziemniakach. Ze skażonymi paszami ołów przedostaje się do organizmów zwierząt, gdzie gromadzi się w kościach, nerkach, wątrobie i mięśniach. Źródłem ołowiu dla człowieka jest również woda pitna oraz dym papierosowy. Przy narażeniu na ołów obserwuje się zaburzenia w funkcjonowaniu układu krwiotwórczego, nerwowego, nerek, układu pokarmowego oraz zaburzenia krążenia. Jednym z pierwszych objawów jest niedokrwistość.