Kwasy omega-3 należą do kwasów wielonienasyconych i są to przede wszystkim kwas alfa-linolenowy (ALA) oraz kwas DHA (dokozaheksaenowy) i kwas EPA (eikozapentaenowy). Pierwszy w z nich występuje w orzechach włoskich, siemieniu lnianym, oleju rzepakowym i oleju sojowym, natomiast dwa pozostałe obecne są w tłustych rybach morskich oraz wodorostach. Kwasy te, mimo że obecne w wymienionych produktach spożywczych, rzadko występują w diecie przeciętnego konsumenta, co powoduje znaczący wzrost udziału kwasów omega-6 do omega-3. A to z kolei, jak sugerują badania, zwiększa ryzyko nadwagi i otyłości pociągając za sobą wystąpienie chorób współistniejących.
Jakość powietrza z roku na rok jest coraz gorsza. Substancje szkodliwe przedostają się do otoczenia co wpływa negatywnie na jakość powietrza, którym oddychamy. Szczególnie odczuwalne jest to w większych aglomeracjach miejskich, czy w okolicach dużych fabryk.
Właściwości prozdrowotne żywności fermentowanej na przykładzie ogórków kiszonych
Szczegóły
środa, 30, listopad 2022 10:27
Żywność fermentowana cieszy się dużym zainteresowaniem wśród konsumentów. Łączy ona w sobie cechy żywności funkcjonalnej - takiej, która wywołuje pozytywny wpływ na zdrowie i funkcjonowanie organizmu, jak i tradycyjnej – wykazującej unikalne cechy związane na przykład z pochodzeniem.
Owies jest zbożem o prozdrowotnym działaniu na organizm człowieka, będącym cennym źródłem wielu bioaktywnych składników odżywczych i substancji, takich jak: białka, węglowodany, składniki mineralne, witaminy czy polifenole. Stanowi dobre źródło potasu, wapnia, magnezu, żelaza i cynku. Owies jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, którego w płatkach owsianych jest około 14%. Jest również zbożem najbogatszym w białko. Spośród aminokwasów, pod względem żywieniowym najcenniejsza jest frakcja globuliny, która w białku owsa stanowi 50–80%, natomiast w pozostałych zbożach 2–12%. Globuliny wiążą tłuszcze i glukowse, także odpowiadają za mechanizmy odpornościowe.