Tak! Przecież to żadna nowość – brokuły, kalafior oraz karczoch to także kwiaty! Jak się okazuje, wiele z naszych kwiatów ogrodowych możemy wykorzystać nie tylko do wazonu, ale i na talerzu. Dodatek kwiatów do serów czy sałatek spowoduje, że będą one miały oryginalny smak i niespotykany wygląd. Należy jednak pamiętać, że na walory smakowe kwiatów jadalnych ma wpływ czas ich zbioru. Młode liście i pędy powinno się zrywać przed kwitnieniem.
Matcha to rodzaj sproszkowanej zielonej herbaty. Pochodzi z Japonii i ma bardzo długą tradycję, z którą związany jest rytuał chanoyu. Powstaje z rośliny herbacianej, która przez zbiorami jest zacieniana, by ograniczyć dopływ światła słonecznego. Dzięki temu w liściach znajduje się bardzo dużo chlorofilu, któremu matcha zawdzięcza swój jasnozielony, intensywny kolor.
Jedni dbają o to, aby nigdy nie było go w pobliżu, inni natomiast nie zwracają na niego za bardzo uwagi. Skąd tak naprawdę bierze się kurz i z czego się składa?
Amarantus, niektórym znany pod nazwą „szarłat”, był podstawowym składnikiem diety Majów około 4 tysięcy lat temu. Początkowo w Europie stanowił ozdobę ogrodów, dopiero z czasem odkryto, że jego nasiona są jadalne. Pod względem wartości odżywczej niemalże nie ma sobie równych - jest bardziej wartościowy niż pszenica, żyto czy jęczmień.
Karotenoidy – czym są, gdzie możemy je znaleźć i w jaki sposób oddziałują na nasze zdrowie?
Szczegóły
środa, 24, maj 2023 11:39
Karotenoidy to naturalne barwniki. Niektóre z nich, na przykład beta-karoten, ulegają w organizmie przekształceniu do witaminy A, dlatego karotenoidy określa się mianem prowitaminy A. Oprócz już wymienionego β-karotenu najbardziej znanymi związkami z tej grupy są likopen i luteina.