ZOBACZ
WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI
Zdrowo jem, więcej wiem! Postaw na słońce Tradycyjny sad Filmeko Akademia Fundacji BOŚ |
Więcej… |
Ekspert Fundacji BOŚ z zakresu dietetyki, żywienia człowieka i nauk o żywności.
Koordynator ogólnopolskich projektów edukacyjnych.
Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie, członek Koła Naukowego Żywieniowców.
Związana z Fundacją BOŚ od 2010 roku, w tym czasie współtworzyła i koordynowała wiele projektów objętych prozdrowotnym i prożywieniowym programem „Aktywnie po zdrowie” w tym: „Zdrowo jem więcej wiem”, „Czas na zdrowie”, „Sklepiki szkolne zdrowa reaktywacja”, „Nakręć się na zdrowie”, „Szkolne smaki”.
Pracownik Katedry Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Zajmuje się badaniami nad przyczynami nadwagi i otyłości u dzieci u młodzieży. Do 2010 roku autor ponad 80 artykułów naukowych o zasięgu międzynarodowym oraz ponad 100 artykułów popularno-naukowych, zarówno w języku angielskim, jak i polskim. Autor i współautor podręczników akademickich, takich jak: „Nutrition for Middle Aged and Elderly, „Dietoterapia I" oraz „Podstawy Dietetyki". Twórca i współtwórca wielu programów dydaktycznych, zarówno w języku angielskim, jak i polskim. Główne zainteresowania dydaktyczne to: dietoprofilaktyka chorób żywieniowo-zależnych, żywienie a odporność organizmu, żywienie w sporcie, żywienie a zdrowie społeczeństwa itp. Koordynator grupy tematycznej „Nutrition and Health" w ramach organizacji ELLS zrzeszającej 10 uniwersytetów przyrodniczych w Europie. Współpracuje z dziennikarzami prasowymi, radiowymi i telewizyjnym w propagowaniu zasad prawidłowego żywienia.
Od lat traktuje popularyzacje zdrowego stylu życia jako swoją życiową misję. To ona zapoczątkowała w Polsce modę na bycie fit. Jest autorką programu Sztuka życia w TVP2, w którym razem z gwiazdami filmu, estrady i sportu przekonuje, że warto zmienić nawyki żywieniowe i styl życia, by zachować dobrą formę i osiągnąć sukces. Regularnie pisze felietony do miesięcznika „Pani". Wydała trzy kasety wideo z ćwiczeniami oraz książki Cudowny ruch i Zatrzymaj czas, które spotkały się z uznaniem czytelniczek. Należy do największych na świecie organizacji zajmujących się promocją zdrowia i fitnessu ECA i IDEA. Jest bywalczynią światowych kongresów i szkoleń, na których poznaje najnowsze trendy w dziedzinie zdrowia.
Specjalność: technologia żywności i żywienie człowieka
Pracuje w SGGW na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji na stanowisku starszego wykładowcy. Zajmuje się badaniami spożycia składników mineralnych w wybranych grupach ludności, żywnością wzbogaconą i wodą jako źródłem składników odżywczych oraz edukacją żywieniową i upowszechnianiem wiedzy o prawidłowym żywieniu (konsultacje, artykuły prasowe). Jest autorką podręcznika „Podstawy żywienia człowieka", przeznaczonego dla uczniów technikum kształcących się w zawodzie kucharz oraz technik żywienia i gospodarstwa domowego, współautorka skryptów z Podstaw Żywienia Człowieka i Toksykologii Żywności.
Doktor nauk o kulturze fizycznej. Starszy wykładowca w Zakładzie Pedagogiki AWF Warszawa. Absolwentka Akademii Wychowania Fizycznego w Warszawie, Podyplomowego Studium Pedagogiki UW, Podyplomowego Studium Wychowania Seksualnego w AWF w Warszawie. Uczestnik projektu unijnego pn. „Doskonalenie potencjału naukowo – dydaktycznego w zakresie terapii zajęciowej kluczem do rozwoju uczelni wyższych".
Zainteresowania naukowe: pedagogika ogólna, pedagogika kultury fizycznej, pedagogika zdrowia. Realizuje badania naukowe w dziedzinie promocji i profilaktyki zdrowia, wychowawczych aspektów sportu i rekreacji ruchowej, zagospodarowania czasu wolnego przez różne grupy społeczne.
Autorka około 90 publikacji (artykuły naukowe, poglądowe, dydaktyczne; rozdziały w monografiach i podręcznikach). Od kilku lat pracuje jako opiekun Studenckiego Koła Naukowego i próbuje inspirować studentów do poszukiwania własnych pól badawczych.
Specjalista w dziedzinie żywienia człowieka i dietetyki. Od wielu lat związana z Katedrą Dietetyki SGGW, w której pracuje jako adiunkt. Posiada wieloletnie doświadczenie z zakresu poradnictwa dietetycznego współpracując z medycznymi poradniami specjalistycznymi w dziedzinie gastroenterologii, nefrologii i nadciśnienia tętniczego. Konsultant programów edukacyjnych w zakresie profilaktyki i dietoterapii otyłości, skierowanych do młodzieży i osób dorosłych oraz programów dotyczących dietoterapii chorób układu sercowo-naczyniowego.
Promotor wielu prac magisterskich i inżynierskich w zakresie żywienia człowieka i dietetyki. Aktywnie działa na rzecz rozwoju dietetyki i podniesienia rangi zawodu dietetyka w Polsce i Europie. Prezes Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Dietetyki obecnej kadencji.
Dietetyk, żywieniowiec.
Doktorantka w Katedrze Dietetyki na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. W czasie studiów prowadziła badania naukowe na temat żywienia dzieci oraz pacjentów z przewlekłą niewydolnością nerek. Zajmowała się również edukacją żywieniową pacjentów z cukrzycą oraz nadciśnieniem tętniczym. Doświadczenie zawodowe w zakresie poradnictwa dietetycznego zdobyła podczas licznych praktyk w Poradni Dietetycznej SGGW oraz w warszawskich placówkach medycznych, m.in. w Centrum Zdrowia Dziecka i Centralnym Szpitalu Klinicznym na Banacha.
Copyright © 2010 by Fundacja Banku Ochrony Środowiska