jedna z najskuteczniejszych metod utrwalania żywności. Proces zamrażania polega na osiągnięciu pożądanej temperatury (poniżej 0°C) w środku geometrycznym produktu poprzez odebranie z niego ciepła. Podczas mrożenia woda przechodzi przemiany fazowe.
Zamrażanie składa się z następujących etapów:
ochłodzenia produktu do temperatury zamrażania (woda zamienia się w lód),
jest to zaburzenie, w którym kał przebywa w odbytnicy dłużej niż w stanie normalnym, wiąże się to z oddawaniem twardego i wysuszonego stolca rzadziej niż co 2-3 dni w przypadku osób dorosłych. Przyczyną zaparcia nawykowego może być:
zmniejszona aktywność fizyczna, szczególnie kończyn dolnych i mięśni brzucha, przez co perystaltyka jelit jest mniej pobudzona,
niefizjologiczna pozycja oddawania stolca (bez ucisku kończyn dolnych na brzuch),
jest to zespół objawów, które są związane z podwyższonym poziomem kortyzolu (lub innych steroidów nadnerczowych) w surowicy krwi. Najczęściej choroba ta jest spowodowana długotrwałym podawaniem glikokortykosterydów podczas leczenia innych chorób. Istnieją dwie postacie zespołu Cushinga:
zależna od ACTH - choroba jest spowodowana nadmiernym wydzielaniem ACTH przez gruczolaka przysadki mózgowej.
niezależny od ACTH – spowodowany przez guzy kory nadnerczy (gruczolaki lub raki).