ZOBACZ
WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI
Zdrowo jem, więcej wiem! Postaw na słońce Tradycyjny sad Filmeko Akademia Fundacji BOŚ |
Więcej… |
całokształt reakcji chemicznych i związanych z nimi przemian energii zachodzących w żywych komórkach, stanowiący podstawę wszelkich zjawisk biologicznych. Procesy te pozwalają komórce na wzrost i rozmnażanie, zarządzanie swoją strukturą wewnętrzną oraz odpowiadanie na bodźce zewnętrzne.
termin po upływie którego środek spożywczy traci przydatność do spożycia. Termin ten jest podawany w przypadku produktów nietrwałych mikrobiologicznie, łatwo psujących się. Na opakowaniu takich produktów przed datą powinien widnieć napis „należy spożyć do”.
jest to termin mówiący o przydatności produktów spożywczych do spożycia. Wyróżnia się termin przydatności do spożycia w odniesieniu do żywności łatwo psującej się oraz datę minimalnej trwałości w odniesieniu do produktów trwałych.
patrz hasło: witamina B1
Inaczej jad kiełbasiany. Jest to najsilniejsza toksyna bakteryjna wytwarzana przez Clostridium botulinum. Przyjmuje się, że 0,005-0,1 mg toksyny jest dawką śmiertelną dla człowieka. Toksyna ulega inaktywacji po około 10 minutach gotowania. Jest to neurotoksyna, czyli atakuje układ nerwowy, w wyniku czego mogą pojawić się zaburzenia wzroku, wymowy, zdolności motorycznych, mogą również występować wymioty oraz bóle głowy. Objawy pojawiają się po 18-96 godzinach od spożycia toksyny, a minimalna dawka je wywołująca to 5 ng. Produkty zakażone toksyną nie zawsze mają widoczne czy wyczuwalne objawy zepsucia co jest szczególnie niebezpieczne. Żywność narażona na zakażenie toksyną to żywność pakowana próżniowo lub w atmosferze modyfikowanej, konserwy o pH powyżej 4,5, ryby i ich przetwory. Narażone są również domowe przetwory mięsne, które nie są podawane procesowi sterylizacji.
dwucukier, składa się z dwóch cząsteczek glukozy, które są połączone wiązaniem o-glikozydowym. Jest to głównym składnikiem hemolimfy owadów, wchodzi w skład ścian komórkowych drożdży, pleśni, grzybów.
Wykazuje 50% słodkości w stosunku do sacharozy, lecz daje szybki efekt słodzenia, który utrzymuje się dłużej niż efekt wywołany przez sacharozę. Jest wolniej metabolizowana niż inne dwucukry, powoli i równomiernie podnosi poziom cukru we krwi przez dłuższy czas. Nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej w organizmie. Trehaloza należy do nowej żywności. Może być stosowana jako substancja dodatkowa np. jako zagęstnik. W produktach spożywczych trehaloza powinna być wymieniona w składzie surowcowym, a produkt powinien być oznakowanych napisem „trehaloza jest źródłem glukozy”.
inaczej triglicerydy, triacyloglicerole, TG - organiczne związki chemiczne należące do tłuszczów prostych. Każdy trójgliceryd zbudowany jest z cząsteczki glicerolu i trzech cząsteczek długołańcuchowych kwasów tłuszczowych, połączonych wiązaniem estrowym.
Wraz z wolnymi kwasami tłuszczowymi są jednym z głównych materiałów energetycznych zużywanym na bieżące potrzeby organizmu lub są też magazynowane jako materiał zapasowy w postaci tkanki tłuszczowej. Podwyższony poziom TG we krwi podnosi ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Pożądany poziom to <150mg/dl (1,7mmol/l). Umiarkowane ryzyko wystąpienia powikłań miażdżycy pojawia się przy stężeniu 151-179mg/dl (1,7-2,0mmol/l). Przy wyższym stężeniu mamy do czynienia z wysokim ryzykiem.
aminokwas egzogenny, ludzki organizm nie jest w stanie go syntetyzować, więc musi być dostarczany do organizmu wraz z pożywieniem. Tryptofan bierze udział w ważnych przemianach, między innymi jest przekształcany do serotoniny, czy bierze udział w syntezie niacyny. Występuje w nabiale, mięsie i rybach, bananach.
inaczej lipidy, należą do związków organicznych nierozpuszczalnych w wodzie, a dobrze rozpuszczalnych w rozpuszczalnikach organicznych, np. benzynie, acetonie. Lipidy pełnią szereg ważnych funkcji:
Copyright © 2010 by Fundacja Banku Ochrony Środowiska