jeden z najważniejszych składników mineralnych w organizmie człowieka. Stanowi podstawowy składnik kości i zębów. Ponadto spośród funkcji wapnia należy wymienić:
mówi nam o zawartości składników odżywczych w żywności, na przykład o zawartości białka, tłuszczu, kwasów tłuszczowych, węglowodanów, cukru, błonnika pokarmowego, a także witamin i składników mineralnych. Zawartość poszczególnych składników podaje się w procentach lub w jednostkach wagi na 100g produktu.
Producenci żywności mogą znakować swoje produkty wartością odżywczą. Na wartość odżywczą żywności ma wpływ wiele czynników (przechowywanie, obróbka, obecność różnych substancji antyodżywczych itp.).
węglowodany można podzielić na złożone i proste. Podział ten wynika z szybkości z jaką są one trawione w przewodzie pokarmowym i wchłaniane do krwi. Węglowodany złożone są trawione przez organizm człowieka znacznie dłużej niż cukry proste, co skutkuje powolnym podnoszeniem poziomu cukru we krwi i utrzymywaniem go na takim poziomie przez dłuższy czas.
Wszystkie węglowodany są rozbijane do glukozy na potrzeby produkcji energii. Węglowodany złożone można znaleźć w produktach zbożowych, warzywach bogatych w skrobię (ziemniaki) oraz nasionach roślin strączkowych. Naturalne produkty bogate w węglowodany złożone to ponadto źródło wielu witamin i składników mineralnych.
inaczej retinol, inne formy chemiczne to retinal, kwas retinowy, karotenoidy. Jest rozpuszczalna w tłuszczach, magazynuje się w wątrobie, płucach, nerkach i tkance tłuszczowej. Występuje w produktach zwierzęcych w postaci retinolu oraz w roślinnych w postaci prowitaminy (patrz: beta-karoten).
inaczej tiamina. Witamina jest nazywana czynnikiem przeciw beri-beri. Jest rozpuszczalna w wodzie, należy do witamin z grupy B. Magazynuje się w sercu, nerkach, wątrobie i mózgu, zapasy witaminy wystarczają do dwóch tygodni.