Id kategorii - 9
Itemid - 14
view - article
id - 443
referer -
uri - /g/443-gotowanie
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

gotowanie

rodzaj obróbki cieplnej żywności polegający na ogrzewaniu żywności we wrzącej wodzie, wodzie z winem lub mleku w temperaturze 100°C lub w parze wodnej. Wyróżnia się następujące rodzaje gotowania:

  • gotowanie w wodzie.
  • gotowanie na parze – produkt jest umieszczony nad powierzchnią wrzącej wody i pod przykryciem. Produkty ugotowane w ten sposób mają wyższą wartość odżywczą.
  • gotowanie w podwyższonej temperaturze – podwyższenie ciśnienia powoduje wzrost temperatury i skraca czas gotowania. Do tego rodzaju obróbki stosuje się szybkowary lub autoklawy. Taka obróbka jest kilkakrotnie szybsza niż w przypadku tradycyjnego gotowania.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!