Id kategorii - 45
Itemid - 24
view - category
id - 19
referer -
uri - /r
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

R

regulatory kwasowości

substancje wykorzystywane przez producentów żywności w celu nadania produktom spożywczym kwaśnego smaku oraz jako konserwanty. Niektóre substancje zakwaszające mają również własności stabilizujące, inne wzmacniają działanie antyoksydantów lub emulgatorów lub współuczestniczą w zachowaniu właściwego koloru produktu.

Czytaj więcej...

 

retinol

patrz hasło: witamina A

 

reumatyzm

choroby reumatyczne (potocznie reumatyzm) – grupa chorób charakteryzujących się przewlekłymi zmianami zapalnymi w obrębie tkanki łącznej, spowodowanymi najczęściej reakcją autoimmunologiczną. Grupa chorób reumatycznych objawia się często zmianami chorobowymi w stawach i kościach, dając objawy bólowe i w skrajnych przypadkach ograniczenie ruchomości stawów, aż do całkowitego ich usztywnienia.

Słowem "reumatyzm" lub też "gościec" najczęściej określa się w mowie potocznej reumatoidalne zapalenie stawów.

 

RNA

kwas rybonukleinowy, występuje w jądrze komórkowym, cytoplazmie, rybosomach, mitochondriach i chloroplastach. Podstawowymi jednostkami, z których zbudowany jest łańcuch RNA są nukleotydy. Każdy nukleotyd składa się z rybozy połączonej z zasadą azotową.

Czytaj więcej...

 

rodopsyna

purpura wzrokowa - światłoczuły barwnik występujący w narządzie wzroku (dokładniej w pręcikach siatkówki oka), warunkujący widzenie zmrokowe (odcieni szarości). Rodopsyna składa się z białka opsyny i 11-cis-retinalu, który jest pochodną witaminy A.

W wyniku reakcji fotochemicznej (pod wpływem światła) 11-cis-retinal przechodzi w izomer trans, odłącza się od opsyny i rodopsyna się odbarwia. W ciemności następuje regeneracja barwnika: 11-trans-retinal ulega utlenieniu i powstaje 11-cis-retinal, który ma zdolność łączenia się z opsyną. W przypadku niedoborów witaminy A synteza rodopsyny jest niemożliwa, co objawia się upośledzeniem widzenia o zmroku (kurza ślepota).

 

równowaga kwasowo-zasadowa

zdolność organizmu człowieka do utrzymywania słabo zasadowego pH krwi (7,36). Równowaga kwasowo-zasadowa jest nieustannie burzona w efekcie procesów metabolicznych. Odchylenia od równowagi kwasowo-zasadowej mogą być dwojakie.

Czytaj więcej...

 

rtęć

pierwiastek stanowiący zanieczyszczenie chemiczne w żywności. Do środowiska rtęć uwalniana jest na skutek wybuchów wulkanów i przemian powierzchniowych warstw skorupy ziemskiej. Jednak największym źródłem zanieczyszczenia środowiska rtęcią jest jej wydobycie, a także spalanie węgla i paliw płynnych.

Czytaj więcej...

 

ryboflawina

patrz hasło: witamina B2

 

rzekoma niedoczynność przytarczyc

(zespół Albrighta, PHP) – jest to grupa chorób metabolicznych, charakteryzują się opornością tkanek na parathormon, są genetycznie uwarunkowane. Wyróżnia się cztery typy choroby: Ia, Ib, Ic i II.

Objawami PHP są hipokalcemia, hiperfosfatemia, a także niedoczynność tarczycy i gonad, niski wzrost (w przypadku typów Ia i Ic), okrągła twarz, otyłość, skrócone kości śródręcza i śródstopia oraz zwapnienia podskórne.

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!