jest to ilość ciepła, która jest potrzebna, żeby podgrzać (pod ciśnieniem 1 atmosfery) 1 g czystej chemicznie wody o 1 °C od temperatury 14,5 °C do 15,5 °C. W dietetyce kilokalorie (kcal) są wykorzystywane do określenia wartości energetycznej żywności.
polega na odkładaniu się złogów w pęcherzyku żółciowym i/lub w przewodach żółciowych. W skład złogów, czyli kamieni żółciowych wchodzi cholesterol, bilirubina oraz sole wapnia. Innymi składnikami mogą być kwasy tłuszczowe, białka i mukopolisacharydy.
żółte, czerwone i pomarańczowe barwniki roślinne należące do naturalnych przeciwutleniaczy. Karotenoidy należą do prekursorów witaminy A i są jednym z głównych źródeł tej witaminy w diecie człowieka. Przykładem karotenoidu jest β-karoten. W roślinach występują w mniejszych stężeniach niż chlorofile (barwnik zielony). Nie rozpuszczają się w wodzie. Ich cechą jest fotolabilność – ulegają zniszczeniu w obecności światła. Do najważniejszych źródeł karotenoidów diecie człowieka należą: marchew, dynia, natka pietruszki, szpinak, papryka, morele, brokuły i pomidory.
jeden z mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania niektórych enzymów. Kobalt wchodzi także w skład kobalaminy (witaminy B12). Niedobory kobaltu mogą prowadzić do zaburzeń w krzepnięciu krwi.
należy do rodziny związków zwanych chinonami, działa jak katalizator przemiany materii, czyli łańcucha złożonych reakcji chemicznych, w wyniku których pożywienie jest przetwarzane na energię wykorzystywaną przez organizm. Współdziała z licznymi enzymami, stąd jego nazwa koenzym i podobnie jak witamina C i E jest antyoksydantem, czyli pomaga neutralizować wolne rodniki.
Koenzym Q10 odgrywa także istotną rolę w mechanizmach oksydoredukcyjnych, zarówno bezpośrednio, jak i pośrednio przez wzmaganie przechodzenia tokoferolu (witaminy E) z formy utlenionej w zredukowaną. Z tego powodu koenzym Q10 uważa się za silny „wyłapywacz” wolnych rodników. Działa również bezpośrednio stabilizująco na błony komórkowe. Koenzym Q10 jest niezbędny do życia komórki. Przyczyną niedoboru koenzymu Q10 może być upośledzenie jego biosyntezy w następstwie niedożywienia (głodzenie), zatruć i samozatruć, procesów zwyrodnienia komórki, np. w wyniku starzenia się i innych.
alkaloid ksantynowy, inaczej teina, guaranina, naturalny składnik wielu roślin, między innymi w ziarnach kawy, kakao, orzeszkach kola, owocach guarany czy herbacie. Jest powszechnie wykorzystywana w produktach spożywczych, głównie napojach, a także w lekach. Ma działanie chroniące rośliny przed insektami. Kofeina poprawia koncentrację, zmniejsza odczucie zmęczenia, podnosi ciśnienie krwi.