Id kategorii - 228
Itemid - 405
view - article
id - 950
referer -
uri - /nie-kasowa/ciekawostki/950-miod-nektarowy-a-spadziowy
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Miód nektarowy a spadziowy

 

Miód jest naturalnie słodką substancją wytwarzaną przez pszczoły z gatunku Apis mellifera na dwa sposoby – może powstawać z nektaru kwiatów lub też ze spadzi. Spadzią określa się produkt czerwców i mszyc, które żywią się liśćmi i przyswajają sobie białka, jednocześnie wydalając węglowodany.

ciekawostki_miod_nektarowy_a_spadziowyZ tych ostatnich na liściach lub gałązkach drzew i krzewów powstaje lepki syrop, który pszczoły przerabiają na miód. Miód naturalny dojrzewa w plastrach w ulu. W odpowiednim czasie jest zbierany, oczyszczany i umieszczany w słoikach. Do naturalnego miodu zakazane jest dodawanie jakichkolwiek substancji, np. cukru, aromatów, olejków czy ekstraktów z owoców.

Miody dzieli się na trzy typy ze względu na jego pochodzenie: nektarowe, spadziowe oraz nektarowo-spadziowe.

  • Miody nektarowe charakteryzują się przeważnie płynną konsystencją, mogą być prawie bezbarwne lub w odcieniach żółci, bursztynu do koloru ciemnobrązowego. Mają bardziej słodki i ostrzejszy smak niż miody spadziowe. Miody wytwarzane z nektaru roślin mogą być jedno- lub wielokwiatowe. Nektar stanowi gęsty sok roślinny składający się głównie z wody i cukru, wydzielany jest przez narządy rośliny zwane nektarnikami.
  • Miody spadziowe natomiast mają barwę od jasnooliwkowej do ciemnobrunatnej, po krystalizacji obserwuje się charakterystyczny dla tego typu odcień szary. Charakteryzują się łagodniejszym i mniej słodkim smakiem, ich zapach jest lekko korzenny.

Prawidłowo oznakowany miód naturalny zawiera na etykiecie zwykle dwie duże litery. Pierwsza litera określa typ miodu, a druga jego odmianę – rodzaj kwiatu, z którego zebrano nektar lub rodzaj spadzi. Na rynku możemy spotkać takie odmiany miodu, jak:

  • nektarowy wielokwiatowy (NK),
  • nektarowy wrzosowy (NW),
  • nektarowy gryczany (NG),
  • nektarowy lipowy (NL),
  • nektarowy akacjowy (NA),
  • nektarowy rzepakowy (NR),
  • nektarowo-spadziowy (NS),
  • spadziowy ze spadzi iglastej (SI),
  • spadziowy ze spadzi liściastej (SL).

Sylwia Gudej
Polskie Towarzystwo Dietetyki 

button_wybierzdiete

button_policzbmi

ciekawostki_button