Dlaczego ser twarogowy zawiera mniej wapnia niż ser żółty?
Sery twarogowe, jak i żółte otrzymuje się przez wydzielenie z mleka białek i tłuszczu. Odmienne procesy technologiczne stosowane przy produkcji serów twarogowych i żółtych powodują istotny wpływ na zmianę wartości odżywczej uzyskanych produktów końcowych...
Żywność fortyfikowana, czyli wzbogacana, to produkty spożywcze, do których dodano specyficzny składnik odżywczy (lub składniki), który wywiera pozytywny wpływ na zdrowie człowieka...
Dietetycy zalecają wypijanie około 2 litrów płynów dziennie, których podstawę powinna stanowić woda. Czym różni się naturalna woda mineralna od źródlanej czy stołowej?
Organizm człowieka ma określone potrzeby energetyczne – energia wydatkowana jest na jego funkcjonowanie w środowisku oraz wszelkie inne czynności, które wykonuje...
Miód jest naturalnie słodką substancją wytwarzaną przez pszczoły z gatunku Apis mellifera na dwa sposoby – może powstawać z nektaru kwiatów lub też ze spadzi. Spadzią określa się produkt czerwców i mszyc, które żywią się liśćmi i przyswajają sobie białka, jednocześnie wydalając węglowodany.
Aromaty naturalne, identyczne z naturalnymi oraz syntetyczne
Wśród wymienionych na etykiecie produktu żywnościowego składników znajdują się często substancje aromatyczne, które określane są jako: aromat naturalny lub aromat identyczny z naturalnym, lub też aromat syntetyczny.
Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, są związkami, które opóźniają lub hamują proces oksydacji, czyli utleniania danej substancji. Nie są jednak zdolne do całkowitego zapobiegania temu procesowi. Występują one w mniejszym stężeniu w porównaniu do stężenia substancji, która ulega utlenianiu.