Id kategorii - 47
Itemid - 80
view - article
id - 1798
referer -
uri - /najczciej-zadawane-pytania/1798-co-to-jest-indeks-glikemiczny
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Co to jest indeks glikemiczny?

 

Indeks glikemiczny (IG) określa liczbowo, w jaki sposób poszczególne produkty spożywcze zawierające węglowodany wpływają na zmianę stężenia glukozy we krwi.  Przyjęto, że indeks glikemiczny glukozy, której spożycie gwałtownie podnosi stężenie glukozy we krwi, wynosi 100.

Wartości powyżej 70 oznaczają produkty o wysokim indeksie glikemiczny, poniżej 55 – o niskim IG. Stąd też ważne jest, by komponując posiłki, wybierać produkty o niskim indeksie glikemiczny, ponieważ nie powodują nadmiernego wzrostu stężenia glukozy, dzięki czemu sprzyjają zachowaniu względnie stabilnego jej poziomu we krwi, a tym samym ułatwiają uzyskanie/zachowanie prawidłowej masy ciała.

 

PODZIAŁ PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH WEDŁUG WARTOŚCI INDEKSU GLIKEMICZNEGO

 

        

Produkty o niskiej wartości
(< 55)

Produkty o średniej wartości
(55 – 75)

Produkty o wysokiej wartości
(> 75)

OWOCE

 

jabłka, pomarańcze, grejpfruty, gruszki, morele, czereśnie, wiśnie, śliwki, truskawki, jagody, borówki, poziomki, maliny, brzoskwinie, żurawiny

ananasy, melon, mango, kiwi, arbuzy, winogrona, rodzynki, brzoskwinie w syropie niskosłodzonym

banany suszone, owoce kandyzowane, daktyle

 

WARZYWA

wszystkie sałaty (masłowa, lodowa, rzymska) i kapusty (biała, czerwona, pekińska, kiszona), cykoria, szpinak, brokuły, kalafior, szparagi, surowa marchewka, pomidory, papryka, ogórek, oliwki,  rzodkiewki, rzepa, grzyby, soki warzywne bez dodatku cukru, fasola, fasolka szparagowa, ciecierzyca, soja, groch

ziemniaki gotowane lub pieczone w mundurkach (nie rozgotowane!), gotowane buraki, marchewka gotowana, kukurydza konserwowa i popcorn 

ziemniaki smażone, chipsy, frytki, puree z ziemniaków 

 

PRODUKTY MLECZNE

chude mleko krowie, mleko sojowe, produkty mleczne: maślanka, jogurty naturalne, mleko zsiadłe, sery twarogowe (o obniżonej zaw. tłuszczu i bez dodatku cukru)

 

napoje mleczne, mleczno-owocowe z dodatkiem cukru

PRODUKTY ZBOŻOWE

pieczywo  pełnoziarniste, pieczywo typu graham, chleb gryczany, owsiany pumpernikiel, makarony pełnoziarniste, makarony gotowane al dente, otręby pszenne i owsiane, kasza gryczana, jęczmienna perłowa, , całe ziarna żyta i pszenicy, ryż dziki, ryż biały parboiled (preparowany termicznie)

chleb chrupki typu light, musli i płatki zbożowe naturalne, kaszka kuskus, kasza manna, wafle ryżowe, baton musli z suszonymi owocami i orzechami

pieczywo z mąki pszennej (chleb biały, kajzerki, bagietki), rogaliki/pieczywo francuskie, gofry, chrupki kukurydziane, herbatniki, krakersy, paluszki, ciasta, ciasteczka
płatki śniadaniowe słodzone (lukrowane, z miodem, w polewie czekoladowej), płatki kukurydziane, ryż preparowany

NASIONA I ORZECHY

Orzechy arachidowe, włoskie, laskowe, pistacjowe, migdały, nasiona słonecznika, pestki dyni  

   

 

Ewelina Pałkowska
Polskie Towarzystwo Dietetyki 

 

<<< WRÓĆ DO LISTY PYTAŃ

button_wybierzdiete

button_policzbmi

ciekawostki_button