|
Produkty o niskiej wartości (< 55)
|
Produkty o średniej wartości (55 – 75)
|
Produkty o wysokiej wartości (> 75)
|
OWOCE
|
jabłka, pomarańcze, grejpfruty, gruszki, morele, czereśnie, wiśnie, śliwki, truskawki, jagody, borówki, poziomki, maliny, brzoskwinie, żurawiny
|
ananasy, melon, mango, kiwi, arbuzy, winogrona, rodzynki, brzoskwinie w syropie niskosłodzonym
|
banany suszone, owoce kandyzowane, daktyle |
WARZYWA |
wszystkie sałaty (masłowa, lodowa, rzymska) i kapusty (biała, czerwona, pekińska, kiszona), cykoria, szpinak, brokuły, kalafior, szparagi, surowa marchewka, pomidory, papryka, ogórek, oliwki, rzodkiewki, rzepa, grzyby, soki warzywne bez dodatku cukru, fasola, fasolka szparagowa, ciecierzyca, soja, groch
|
ziemniaki gotowane lub pieczone w mundurkach (nie rozgotowane!), gotowane buraki, marchewka gotowana, kukurydza konserwowa i popcorn
|
ziemniaki smażone, chipsy, frytki, puree z ziemniaków
|
PRODUKTY MLECZNE
|
chude mleko krowie, mleko sojowe, produkty mleczne: maślanka, jogurty naturalne, mleko zsiadłe, sery twarogowe (o obniżonej zaw. tłuszczu i bez dodatku cukru)
|
|
napoje mleczne, mleczno-owocowe z dodatkiem cukru
|
PRODUKTY ZBOŻOWE
|
pieczywo pełnoziarniste, pieczywo typu graham, chleb gryczany, owsiany pumpernikiel, makarony pełnoziarniste, makarony gotowane al dente, otręby pszenne i owsiane, kasza gryczana, jęczmienna perłowa, , całe ziarna żyta i pszenicy, ryż dziki, ryż biały parboiled (preparowany termicznie)
|
chleb chrupki typu light, musli i płatki zbożowe naturalne, kaszka kuskus, kasza manna, wafle ryżowe, baton musli z suszonymi owocami i orzechami
|
pieczywo z mąki pszennej (chleb biały, kajzerki, bagietki), rogaliki/pieczywo francuskie, gofry, chrupki kukurydziane, herbatniki, krakersy, paluszki, ciasta, ciasteczka płatki śniadaniowe słodzone (lukrowane, z miodem, w polewie czekoladowej), płatki kukurydziane, ryż preparowany
|
NASIONA I ORZECHY
|
Orzechy arachidowe, włoskie, laskowe, pistacjowe, migdały, nasiona słonecznika, pestki dyni
|
|
|