Id kategorii - 54
Itemid - 141
view - article
id - 137
referer -
uri - /insulinooporno-i-cukrzyca-typu-2
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Insulinooporność i cukrzyca typu 2

mleczne insulinoopornosc 02

dr Sa'eed Bawa
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego

Insulinoopornością nazywamy stan zmniejszonego działania insuliny na tkanki docelowe, pomimo prawidłowego lub podwyższonego stężenia insuliny w surowicy krwi. Najczęstszymi schorzeniami, w których stwierdza się insulinooporność, są cukrzyca typu 2, pierwotne nadciśnienie tętnicze i niewydolność nerek. Od dawna wykazywano oporność na działanie tego hormonu u chorych z otyłością i nadwagą.

 

Dlaczego produkty mleczne?

W badaniu CARDIA* wykazano, że sposób żywienia charakteryzujący się zwiększonym spożyciem produktów mlecznych może zapobiegać rozwojowi otyłości i zespołowi insulinooporności, które są głównymi czynnikami ryzyka cukrzycy typu 2 u osób z nadwagą (Pereira i wsp., 2002). W badaniu tym stwierdzono, że osoby spożywające najwięcej produktów mlecznych – ponad 5 porcji na dobę – miały o 70% mniejsze ryzyko wystąpienia zespołu insulinooporności, niż osoby spożywające najmniej tych produktów (poniżej 1,5 porcji na dobę).

Zespół insulinooporności

Zwany jest również zespołem metabolicznym lub syndromem X – charakteryzuje się nadciśnieniem tętniczym, podwyższonym stężeniem we krwi glukozy, złego cholesterol (LDL) i trójglicerydów oraz spadkiem stężenia dobrego cholesterolu (HDL) we krwi. W badaniach wykazano, że częstość występowania zespołu metabolicznego była o 40% niższa u mężczyzn spożywających jedną porcję produktów mlecznych (lub więcej), niż u mężczyzn spożywających te produkty w mniejszych ilościach (Mennen i wsp., 2000).

Uwaga – potrzebny magnez!

Mleko i produkty mleczne są dobrym źródłem magnezu, który jest bardzo ważnym składnikiem mineralnym potrzebnym wielu enzymom biorącym udział w metabolizmie węglowodanów. W różnych badaniach wykazano silny związek pomiędzy stężeniem magnezu a działaniem insuliny. Niskie stężenie magnezu w surowicy i w komórkach ma związek z zaburzeniem tolerancji glukozy, zwiększeniem wydzielania insuliny i występowaniem insulinooporności u osób dorosłych. Ponadto duże badania epidemiologiczne wykazują, że małe spożycie magnezu i jego niskie stężenie w surowicy zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2 u dorosłych (Rosolova i wsp., 2000).

* Coronary Artery Risk Development in Young Adults (CARDIA) – ryzyko rozwoju choroby wieńcowej serca u młodych dorosłych.