Id kategorii - 54
Itemid - 139
view - article
id - 139
referer -
uri - /choroby-ukadu-sercowo-naczyniowego
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Choroby układu sercowo-naczyniowego

mleczne choroby ukladu sercowo naczyniowego 02

dr Sa’eed Bawa
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego

Bogata w produkty mleczne dieta DASH, nie tylko obniża ciśnienie krwi (czytaj więcej w: Nadciśnienie tętnicze krwi), lecz także zmniejsza ryzyko zachorowalności na inne choroby układu sercowo-naczyniowego.

Sposób na cholesterol

Różne badania naukowe wykazują, że dieta ta powoduje zmniejszenie stężenia cholesterolu całkowitego i LDL, nie wpływając na koncentrację trójglicerydów we krwi. Badania przeprowadzone u 500 osób dorosłych wykazały, że duże spożycie wapnia, głównie z produktów mlecznych, spowodowało obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL oraz stosunku cholesterolu całkowitego do cholesterolu HDL (Jacqmain i wsp., 2003).

Sposób na homocysteinę

Ponadto stwierdzono, że dieta DASH obniża stężenie homocysteiny, aminokwasu zwiększającego ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Zmniejszenie stężenia homocysteiny, dzięki stosowaniu diety DASH, może zmniejszyć ryzyko miażdżycy o 7–9%, udaru mózgu o 27% i chorób serca o 15%.

Wapń, potas, magnez

Stosowanie diety bogatej w produkty mleczne zwiększa spożycie takich składników mineralnych, jak wapń, potas i magnez, które bezpośrednio chronią przed chorobami sercami albo pośrednio poprzez wywieranie wpływu na stężenie lipidów krwi, ciśnienie tętnicze krwi i redukcję masy ciała (Vaskonen, 2003). Spożycie produktów mlecznych może zmniejszyć ryzyko nadwagi i otyłości (patrz: Pij mleko i chudnij!) oraz insulinooporności, które są czynnikami ryzyka chorób serca (patrz: Insulinooporność i cukrzyca typu 2).