Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek. Przekrój je wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka i przetrzyj je z posiekanym awokado oraz jogurtem naturalnym. Ogórka posiekaj i wymieszaj z masą, natką, sokiem z cytryny. Dopraw do smaku. Połówki jajek napełnij farszem. Na każdej jajko nałóż gniazdko kiełków i kawałki orzechów.
Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek. Przekrój je wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka i zgnieć je widelcem. Posiekaj drobnołososia i paprykę. Wymieszaj je z żółtkami oraz szczypiorkiem. Dopraw sokiem z cytryny i przyprawami do smaku. Tak przygotowany farsz nałóż na jajka. Listki cykorii umyj i osusz, posmaruj cienką warstwą jogurtu. Na każdym listku połóż nafaszerowaną połówkę jajka. Każde jajko ozdób gałązkami koperku i plastrami oliwek.
Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek. Odkrój 1/3 części jajka i łyżeczką wydrąż żółtko. Szpinak posiekaj i uduś na oliwie do miękkości, dodaj śmietanę i wymieszaj. Dopraw do smaku, dodaj pokruszone żółtko, posiekane orzechy i rodzynki. Tak przygotowany farsz nałóż do jajek. Poustawiaj je na talerzu w liściach sałaty rzymskiej (aby stały stabilnie, zetnij mały kawałek białka ze spodu). Pomidorki przekrój na pół i poprzykrywaj nimi jajka.
Pomidory umyj i ponacinaj tak aby powstał koszyczek, miąższ ze środka wydrąż łyżką, a na brzegach powstałego koszyczka wytnij ząbki. Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj z drobno posiekaną rzodkiewką, dymką oraz szczypiorkiem. Nałóż twaróg do przygotowanych koszyczków i ozdób rzeżuchą.