Święta to czas szczególny. Widać to także na naszych stołach. Spotkania w szerszym rodzinnym gronie są dobrą okazją, by dłużej posiedzieć, porozmawiać i przy okazji dobrze zjeść. A zjeść jest co. Tradycyjne świąteczne dania pojawiają się w menu raz w roku, więc apetyt na nie jest zawsze duży. Wiadomo, że mało kto odmawia sobie przyjemności jedzenia świątecznych pyszności. W końcu następna okazja, by spałaszować wigilijnego karpia, czy wielkanocny żurek prędko się nie zdarzy.
Nie będziemy przekonywać do rezygnowania ze świątecznych pyszności. Wręcz przeciwnie! W tym dziale znajdują się przepisy wyłącznie na tradycyjne, świąteczne potrawy. W końcu w święta trzeba szanować tradycje, także te kulinarne. Znamy jednak skuteczne sposoby na przeciwdziałanie pojawieniu się wątpliwego poświątecznego prezentu, czyli dodatkowych kilogramów.
Nasza propozycja to zamiana! Czego? To bardzo proste: smażenia na pieczenie, majonezu na jogurt, białego pieczywa na razowe itd. Przykłady można mnożyć.
W dziale Boże Narodzenie skupiliśmy się głównie na rybach. W Polsce jemy ich malutko, ale w święta to się zmienia. Można powiedzieć, że Boże Narodzenie to najbardziej „rybne” ze świąt. Tu karp w galarecie, tam smażona (nie polecamy!) ryba i obowiązkowe śledzie w przeróżnych wariacjach. Nie zapomnieliśmy jednak o innych potrawach. Jeśli ktoś ryb nie lubi, znajdzie dla siebie coś innego, równie zdrowego i smacznego.
Wielkanoc to z kolei święto jajek. W dziale Wielkanoc podajemy przepisy na potrawy z jajkami w roli głównej. Poza tym przedstawiamy odchudzony, ale nadal tradycyjny i pyszny żurek.
W planach mamy również „odchudzanie” innych - mniejszych i większych - świąt. W najbliższym czasie można się spodziewać ciekawych przepisów na gęsinę przyrządzaną 11 listopada, czy propozycji dań bezmięsnych i takich, które są wyłącznie oparte na produktach roślinnych. To z okazji przypadającego 1 października Dnia Wegetarianina.