Id kategorii - 371
Itemid - 531
view - category
id - 297
referer -
uri - /przepisy-od-wita-313/boe-narodzenie/przystawki
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

przystawki

Karp po żydowsku

boze_narodzenie_karp_po_zydowskuCebulę i pora obierz i pokrój w talarki, następnie zalej je wodą, tak żeby były przykryte. Gotuj do miękkości. Do cebuli i porów dołóż głowy ryb i na małym ogniu gotuj je przez około 10-15 minut, a następnie wyjmij głowy i dołóż posiekane orzechy i migdały oraz rodzynki. Rybę pokrój w dzwonki i włóż do gotującego się wywaru, po około 10-15 minutach wyłów dzwonki i ułóż je na półmisku. Ułożoną rybę zalej cebulą i porami z bakaliami. Odstaw do stężenia.

Czytaj więcej...

 

Czerwony śledzik w cytrynie

boze_narodzenie_czerwony_sledzik_w_cytrynieCytryny sparz, wyszoruj, odetnij wierzchołek i wydrąż środek . Środek owoców umyj, wysusz. Od spodu odetnij kawałek, tak żeby cytryna mogła stać. Nafaszeruj cytrynę śledziami z sosem. Możesz ozdobić np. natką, koperkiem, tymiankiem lub położyć kapelusik odcięty z cytryny.

Czytaj więcej...

 

Śledź pod pierzynką

boze_narodzenie_sledz_pod_pierzynkaŚledzia opłucz i pokrój w kostkę. Marchewkę i ziemniaki umyj, obierz i ugotuj. Jajka ugotuj na twardo. Cebule i ogórki pokrój w drobną kosteczkę. Z majonezu, jogurtu, soli i pieprzu przygotuj sos. Na dnie przezroczystej miski ułóż warstwę śledzia. Na to wysyp warstwę z cebuli i ogórków. Posmaruj cienko sosem. Następnie ułóż warstwę ze startej miękkiej marchewki. Kolejną warstwę ułóż z ziemniaków. Posmaruj sosem. Na koniec wyłóż znowu marchewkę a na górę zetrzyj ugotowane jajka (kołderka). Taką warstwową sałatkę wstaw do lodówki

Czytaj więcej...

 

Śledzie w sosie jogurtowym

boze_narodzenie_sledz_w_sosie_jogurtowymŚledzie wymocz w mleku. Następnie pokrój je w niewielkie kawałki i ułóż na półmisku. Jogurt, musztardę, posiekaną drobno cebulę oraz ogórka kiszonego wymieszaj i dopraw do smaku. Przygotowanym sosem zalej śledzie i wstaw do lodówki, aby wszystko się przegryzło.

Czytaj więcej...

 

Kompot z suszu

boze_narodzenie_kompotJabłka ,żurawiny, morele, gruszki, śliwki i figi opłucz pod bieżącą wodą. Przełóż razem z rodzynkami do dużego garnka i zalej 4-5 litrami wrzątku. Odstaw na dobę. Z fruktozy oraz dwóch szklanek wody, w której moczyły się owoce ugotuj syrop fruktozowy. Dodaj cynamon i goździki. Z połowy sparzonej i umytej cytryny wyciśnij sok i odcedź pestki ; drugą połowę obierz ze skórki. Skórkę i sok z cytryny wymieszaj z syropem oraz płynnym miodem. Doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia, przecedź przez sitko i wlej do owoców. Wymieszaj, przykryj i odstaw na kolejną dobę. Gotowy kompot z suszu podawaj schłodzony.

Czytaj więcej...

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!