Śniadania na śniegi
Hu, hu, ha, zima nie musi być zła. Pod warunkiem, że w czasie mroźnych dni będziemy się dobrze odżywiać. Podstawą udanego dnia jest oczywiście śniadanie. Warto zjeść je przed wyjściem z domu i dbać, by było ciepłe. Kolejne posiłki też powinny być starannie przygotowane lub dobrane.
Przykładowe zestawy:
Hu, hu, ha, zima nie musi być zła. Pod warunkiem, że w czasie mroźnych dni będziemy się dobrze odżywiać. Podstawą udanego dnia jest oczywiście śniadanie. Warto zjeść je przed wyjściem z domu i dbać, by było ciepłe. Kolejne posiłki też powinny być starannie przygotowane lub dobrane.
W naszych propozycjach znajdą Państwo wiele ciekawych przepisów na różne posiłki: ciepłe śniadania (wśród nich liczne wariacje na temat zup mlecznych - z musli, płatkami owsianymi, kluskami lanymi), zupy, drugie dania i pyszne kolacje.
Pierwsze śniadanie musi nas przygotować na trudy dnia. Jest ważne bez względu na porę roku. Jednak zimą dodatkowo pozwala przetrwać niskie, zwykle ujemne temperatury. Naprawdę warto zimowym rankiem poświęcić chwilę na przygotowanie ciepłego posiłku. Najłatwiej zrobić zupę mleczną, ale od czasu do czasu można zaszaleć i zjeść cieplutkie grzanki albo jajecznicę. Jeśli jednak już jesteśmy spóźnieni i brakuje czasu na dogadzanie sobie, pamiętajmy o rozgrzaniu się choćby ciepłą herbatą, kakao, czy mlekiem.
Nie można też zapominać o drugim śniadaniu. Z reguły bywa przygotowane na zimno. Nie przeszkadza to jednak, by było pożywne. Jeśli nie mamy czasu przygotować czegoś innego niż kanapki, pamiętajmy o ważnych zasadach: używajmy pieczywa pełnoziarnistego, wkładajmy, oprócz sera lub wędliny, różne warzywa (sałatę, pomidora, paprykę). Kanapka plus garść suszonych owoców lub orzechów pozwoli urozmaicić śniadanie i dostarczy wielu ważnych składników odżywczych. Dla osób, które mają więcej czasu przedstawiamy propozycje ciekawych past kanapkowych, sałatek i muffin.