Po upale słonecznego dnia letni wieczór przynosi wyczekiwaną ochłodę, a wraz z nią powraca… apetyt. Lekkie warzywne dania – niewyszukane, ale pożywne i smaczne –znakomicie zaspokoją głód i nie obciążą organizmu przed spaniem.
Przykładowe zestawy i przepisy:
Najlepszą porą na wieczorny posiłek jest godz. 18–19.
Wieczorny apetyt
W czasie upalnych dni często zdarza się, że dzieci nie mają w apetytu ciągu dnia, a ochotę na jedzenie odzyskują dopiero wieczorem. Można wtedy podać podgrzaną obiadową zupę, czy też przygotować ciepłe danie, najlepiej warzywne. Dobrze smakuje gotowana (najlepiej na parze) fasolka szparagowa czy kalafior. Łatwostrawnym daniem będzie też gotowana kasza jaglana czy ryż z dodatkiem owoców.
Rodzinna kolacja
Warto wspólnie z dzieckiem przygotowywać wieczorny posiłek – zachęcić je do proponowania dań, pomocy w ich przyrządzaniu, itp. Można zaproponować też kolacyjny quiz – „Mistrz Kuchni”. Zabawa polega na komponowaniu dań z postawionych na stole składników, a następnie wyłonieniu najsmaczniejszej kompozycji. Na przykład każdy przygotowuje własną sałatkę z różnych, pokrojonych warzyw i sosów. Takie same reguły można zastosować do dań typu naleśniki, spaghetti czy po prostu kanapek.