Id kategorii - 440
Itemid - 1047
view - article
id - 2734
referer -
uri - /diety-w-rytmie-fit/dieta-1500kcal/2734-dzien-7
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register
Dieta - 1500 Kcal.
  • 1500 kcal – nie mniej...nawet dla mało aktywnych!Dieta 1500 kcal będzie odpowiednią dietą dla kobiet, które postanowiły zrzucić swój nadbagaż w postaci zbędnych kilogramów. Optymalny spadek masy ciała przy stosowaniu diety 1500 kcal to około 1 kg w ciągu tygodnia. Podaż energii w odpowiednio skomponowanych dietach sięga zwykle 50–70% dobowego zapotrzebowania energetycznego dla należnej masy ciała. Jeśli więc jesteś mało...

    Przeczytaj cały…
Dzień 7
1562 kcal.
26,9g błonnika
48%
25%
27%

Dzień 7

Śniadanie

omlet owsiany z twarozkiemOMLET OWSIANY Z TWAROŻKIEM A’LA TZATZYKI

Energia  296 kcal 
Błonnik pokarmowy   4,1 g 

 

Składniki na 2 porcje:

  • 6 łyżek (60 g) płatków owsianych
  • 1 łyżeczka (5 g) nasion słonecznika
  • 1 łyżeczka (5 g) siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka (5 g) płatków migdałowych
  • 1 jajko (60 g)
  • odrobina sezamu do posypania
  • 2 plastry sera twarogowego chudego (60 g)
  • 4 łyżek (40 g) jogurtu naturalnego
  • ¾ (160 g) ogórka zielonego
  • 1 ząbek (5 g) czosnku
  • 2 łyżeczki (8 g) kopru

Sposób przygotowania:
Płatki owsiane, nasiona słonecznika, siemię lniane i płatki migdałowe zalej wrzątkiem, do wysokości składników. Zostaw na noc. Następnego dnia ubij pianę z 2 białek i wszystko delikatnie wymieszaj. Masę wlej na patelnię i smaż na wolnym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu podważając łopatką. Twaróg wymieszaj z jogurtem, startym ogórkiem, posiekanym czosnkiem i koperkiem. Omlet pokrój jak pizzę i posyp sezamem. Podawaj z twarożkiem a’la tzatzyki.

Drugie śniadanie

kanapka z pieczona piersia kurczaka 01KANAPKI Z PIECZONĄ PIERSIĄ Z KURCZAKA I WARZYWAMI

Energia  385 kcal 
Błonnik pokarmowy  9,6 g

 
 Składniki na 1 porcję:

  • filet (80 g) z piersi kurczaka
  • zioła, przyprawy (sól, pieprz, papryka czerwona, majeranek, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, czosnek)
  • 1 łyżeczka musztardy (10g)
  • 1 mała marchew (40 g)
  • 1 por (12 g)
  • 1 ogórek kiszony (60 g)
  • 1 łyżka (10 g) oliwy z oliwek
  • 2 kromki (70 g) pieczywa razowego
  • 2 liście (10 g) sałaty
  • 2 rzodkiewki (30 g)
  • ¼ papryki czerwonej (57 g)

Sposób przygotowania:
Mięso umyj, delikatnie rozbij przy użyciu młotka, a następnie przypraw ulubionymi przyprawami. Następnie wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę. Mięso posmaruj z jednej strony musztardą, ułóż pokrojone w długie słupki warzywa (marchew, por, ogórek kiszony) i zwiń ściśle w roladkę i posmaruj oliwą z oliwek. Gotową roladkę zawiń w folię aluminiową i piecz w 175°C przez 30–40 minut. Gotową wędlinę podawaj pokrojoną w plastry w formie kanapek z sałatą, rzodkiewką i papryką.

Obiad

baklazan faszerowany wolowina 2BAKŁAŻAN FASZEROWANY WOŁOWINĄ

Energia  341 kcal 
Błonnik pokarmowy   7,1 g

 
Składniki na 3 porcje:

  • 1 cebula (100 g)
  • 3 ząbki (15 g) czosnku
  • sól, pieprz
  • 3 małe porcje (240 g) mielonej wołowiny (lub udźca z indyka)
  • ¼ cukinii (150 g)
  • 1 garść (20 g) listków świeżej bazylii
  • 2 pomidory (340 g)
  • oregano
Sposób przygotowania:
Warzywa umyj i osusz. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekaj z niewielką ilością soli. Cebulę podduś w niewielkiej ilości wody, pod koniec duszenia dodaj czosnek. Dodaj mięso i smaż ciągle mieszając. Cukinię obierz i pokrój w kostkę, listki bazylii drobno posiekaj. Pomidory sparz i obierz ze skóry, następnie pokrój w kawałki i dodaj do rondla razem z pokrojoną cukinią, listkami bazylii i innymi przyprawami. Zalej bulionem i duś na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut. Bakłażany przekrój wzdłuż na pół i wydrąż miąższ. Zostaw skórkę grubości 5 mm. Miąższ (bez pestek) pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Gdy mięso będzie miękkie odparuj nadmiar płynu, dodaj koncentrat i dokładnie wymieszaj. Bakłażany napełnij farszem, wierzch każdego posyp odrobiną startego sera. Piecz w 180°C przez 20-30 minut. Sałatę porwij, pomidorki koktajlowe pokrój na połówki. Warzywa wymieszaj z przyprawami i olejem lnianym. Bakłażany podawaj z ugotowaną kaszą jaglaną i surówką. 
  • 1 kubek (300 ml) bulionu warzywnego
  • ½ bakłażana (120 g)
  • 2 łyżki (50 g) koncentratu pomidorowego
  • ¼ kulki (31 g) sera typu mozzarella light
  • 9 łyżek (90 g) kaszy jaglanej
  • ¾ główki (300 g) sałaty lodowej
  • 9 pomidorków koktajlowych (180 g)
  • 3 łyżeczki (15 g) oleju lnianego
 

Podwieczorek

budyn serowy 02BUDYŃ SEROWY

Energia  314 kcal 
Błonnik pokarmowy  2,0 g 

 
Składniki na 6 porcji:

  • 1 ugotowany ziemniak (75 g)
  • 2 łyżki (36 g) skórki pomarańczowej
  • 3 żółtka (60 g)
  • ½ szklanki (100 g) cukru trzcinowego/brzozowego
  • 9 plastrów (270 g) chudego sera twarogowego
  • 3 łyżki (30 g) oliwy z oliwek
  • ½ laski wanilii
  • 2 białka (70 g) (do ubicia piany)
  • 12 kromek (120 g) chrupkiego pieczywa

Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, następnie obierz i rozgnieć. Skórkę pomarańczy zetrzyj na tarce. Żółtka utrzyj z cukrem i połącz je z ziemniakami, skórką pomarańczową, serem, oliwą i wanilią. Białka ubij na pianę i dodaj do masy serowo-ziemniaczanej. Masę przelej do garnka i szczelnie przykryj. Umieść garnek z masą w drugim większym garnku z wodą. Gotuj na średnim ogniu przez około 45 minut. Budyń podawaj na gorąco lub zimno z kromką chrupkiego pieczywa.

Kolacja

pierogi drozdzowe z tunczykiem 01PIEROGI DROŻDŻOWE Z TUŃCZYKIEM

Energia  253 kcal 
Błonnik pokarmowy  4,1 g 

 

Składniki na 6 porcji: 

Ciasto drożdżowe:

  • 1 ½ szklanki (195 g) mąki pszennej
  • ½ szklanki (35 g) otrąb owsianych
  • sól do smaku
  • ½ opakowania (50 g) drożdży
  • ¾ szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki (30 g) oliwy z oliwek
  • 2 cebule (200 g)
Sposób przygotowania:
Do miski wsyp mąkę, otręby i szczyptę soli. Drożdże rozpuść w szklance ciepłej wody i wlej do miski. Zagnieć ciasto, wyrabiaj je, a pod koniec wygniatania dodaj oliwę i wyrabiaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyrobione ciasto odstaw na około 20 – 30 minut do wyrośnięcia. Warzywa umyj i osusz. Jajka ugotuj, obierz ze skorupek i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, zeszklij na niewielkiej ilości oliwy. Paprykę pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę, dodaj do zeszklonej cebuli, dopraw solą, pieprzem, bazylią i curry. Tak przygotowany farsz odstaw do wystygnięcia, a następnie dodaj do niego tuńczyka (odsączonego z zalewy), starte jajka i posiekaną natkę pietruszki. Kiedy ciasto wyrośnie, podziel je na porcje i rozwałkuj. Pokrój ciasto w kwadraty i na każdy nakładaj porcję farszu, po czym dokładnie sklejaj. Pierogi układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180°C przez około 20 minut.

Farsz:

  • 2 łyżki (20 g) oliwy z oliwek
  • ½ czerwonej papryki (230 g)
  • 1 żółta papryka (120 g)
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka (3 g) suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka (4 g) curry
  • 6 łyżek (180 g) tuńczyka w sosie własnym
  • 1 pęczek (50 g) natki pietruszki
  • 1 jajo (60 g)
 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!