Id kategorii - 440
Itemid - 1047
view - article
id - 2729
referer -
uri - /diety-w-rytmie-fit/dieta-1500kcal/2729-dzien-2
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register
Dieta - 1500 Kcal.
  • 1500 kcal – nie mniej...nawet dla mało aktywnych!Dieta 1500 kcal będzie odpowiednią dietą dla kobiet, które postanowiły zrzucić swój nadbagaż w postaci zbędnych kilogramów. Optymalny spadek masy ciała przy stosowaniu diety 1500 kcal to około 1 kg w ciągu tygodnia. Podaż energii w odpowiednio skomponowanych dietach sięga zwykle 50–70% dobowego zapotrzebowania energetycznego dla należnej masy ciała. Jeśli więc jesteś mało...

    Przeczytaj cały…
Dzień 2
1539 kcal.
39,8g błonnika
50%
25%
25%

Dzień 2

Śniadanie

pasta jajeczna z warzywami 01PASTA JAJECZNA Z WARZYWAMI

Energia 276 kcal
Błonnik pokarmowy 8,4 g

 
Składniki na 2 porcje: 

  • 3 jajka (180 g)
  • 7 rzodkiewek (105 g)
  • 1 ogórek świeży (180 g)
  • ½ papryki czerwonej (230 g)
  • ½ papryki żółtej (60 g)
  • 3 łyżki (15 g) posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki (20 g) jogurtu naturalnego
  • 2 kromki (7 g) pieczywa pełnoziarnistego

Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek i drobno posiekaj. Warzywa umyj i osusz. Rzodkiewki i obranego ogórka pokrój w drobną kostkę. Paprykę pozbaw gniazd nasiennych i również pokrój w drobną kostkę, a szczypiorek drobno posiekaj. Pokrojone warzywa dodaj do jajek i delikatnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj. Podawaj z pieczywem.

Drugie śniadanie

jablka faszerowane bialym serem 2JABŁKA FASZEROWANE BIAŁYM SEREM
Z MIGDAŁAMI

Energia  303 kcal
Błonnik pokarmowy  8,4 g

 
Składniki na 2 porcje: 

  • 2 jabłka (500 g)
  • 1 łyżeczka (5 g) cukru
  • 4 plastry (120 g) chudego sera twarogowego
  • 4 łyżeczki (12 g) otrębów owsianych
  • 2 łyżeczki (30 g) rozdrobnionych migdałów
  • sól, pieprz biały
  • cynamon
  • 1 łyżeczka (10 g) miodu

Sposób przygotowania:
Jabłka wydrąż od strony ogonka, tak aby usunąć całe gniazda nasienne. W powstałe otwory wsyp odrobinę cukru. Jabłka zapiekaj przez około 10 minut w temperaturze 180°C. Ser utrzyj z otrębami, rozdrobnionymi migdałami, solą i pieprzem. Z powstałej masy serowo-migdałowej uformuj 2 kulki. Każdą kulkę włóż w wydrążone jabłko. Wierzch posyp cynamonem i polej odrobiną miodu.

Obiad

bitki cielece ze sliwkamiBITKI CIELĘCE ZE ŚLIWKAMI

Energia 309 kcal
Błonnik pokarmowy 4,5 g

 
Składniki na 2 porcje: 

  • 20 śliwek węgierek (260 g)
  • 2 porcje (200 g) cielęciny na bitki
  • sól i pieprz
  • 1 szklanka (250 ml) bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka (6 g) startego korzenia imbiru
  • 1 łyżka (10 g) jogurtu naturalnego
  • 4 łyżeczki (24 g) natki pietruszki
  • 6 łyżek (60 g) kaszy gryczanej
  • 1 łyżeczka (5 g) oleju lnianego

Sposób przygotowania:
Śliwki umyj, osusz i wydryluj. Mięso umyj, osusz i lekko rozbij, posyp solą i pieprzem – usmaż je bez tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Usmażone bitki przełóż do garnka, zalej bulionem, dodaj starty imbir i śliwki – całość duś około 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Tuż przed podaniem dodaj do powstałego sosu jogurt. Posyp posiekaną natką. Podawaj z kaszą gryczaną polaną odrobiną oleju.

Podwieczorek

kotlety z ciecierzycy 2KOTLETY Z CIECIERZYCY

Energia   346 kcal
Błonnik pokarmowy  13 g

 

Składniki na 3 porcje:

  • ¾ szklanki (120 g) ciecierzycy
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 ząbki (10 g) czosnku
  • 1 papryczka chili (20 g)
  • 2 jaja (120 g)
  • 1 szklanka (35 g) otrąb owsianych
  • 1 łyżeczka curry (3 g)
  • sól, pieprz, kurkuma
  • 3 duże marchwie (300 g)
  • 1 por (50 g)
  • 1 łyżka (10 g) oleju lnianego

Sposób przygotowania:
Ciecierzycę zalej wrzątkiem i pozostaw do ostygnięcia, odlej wodę. Nasiona ugotuj w nowej wodzie (około 25-30 minut). Ewentualnie użyj ciecierzycy konserwowej. Ciecierzycę zmiksuj. Cebulę posiekaj w kostkę i podduś w niewielkiej ilości wody. Czosnek obierz i drobno posiekaj z niewielką ilością soli, następnie wymieszaj z podduszoną cebulą i dodaj do ciecierzycy. Papryczkę chili umyj, pozbaw ziarenek i drobno posiekaj, dodaj do masy. Wbij jaja i wsyp tyle otrąb, aby dało się formować kotlety. Przypraw do smaku curry, solą, pieprzem i kurkumą. Dokładnie wymieszaj. Formuj kotlety i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kotlety piecz w 180°C przez około 25-30 minut. Warzywa umyj i osusz. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj do niej drobno posiekanego pora, dopraw do smaku, polej olejem i dokładnie wymieszaj. Kotlety podawaj z surówką z marchwi i pora.

Kolacja

dorsz w sosie musztardowym 2DORSZ W SOSIE MUSZTARDOWYM

Energia  305 kcal 
Błonnik pokarmowy   5,5 g

 

Składniki na 4 porcje:

  • 8 ziemniaków (680 g)
  • 1 por (50 g)
  • 2 łyżki (20 g) oleju
  • sól, pieprz
  • 4 filety (420 g) z dorsza
  • 2 łyżki (12 g) soku z cytryny
  • ½ pęczka koperku (25 g)
  • 1 ½ szklanki (375 g) bulionu warzywnego
  • 4 łyżki (80 g) musztardy
  • 1 seler naciowy (400 g)
  • 1 mała marchew (50 g)

Sposób przygotowania:
Warzywa umyj i osusz. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, następnie obierz je i pokrój w plastry. Pora pokrój w krążki. Ziemniaki i pora wyłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym olejem, następnie przypraw solą i pieprzem i zapiekaj około 10 minut. Filety umyj, osusz i podziel na porcje. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Każdy kawałek zawiń w folię aluminiową i zapiecz przez około 25 minut. Koperek drobno posiekaj. Bulion doprowadź do wrzenia, dodaj musztardę, połowę koperku, wymieszaj. Sos gotuj na wolnym ogniu przez 5-10 minut. Zapieczone ryby wyjmij z folii i ułóż je w naczyniu żaroodpornym na upieczonych ziemniakach i porach, zalej je powstałym sosem i zapiekaj przez około 15 minut w piekarniku. Łodyżki selera pokrój w małe kawałki, marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dopraw do smaku, skrop pozostałym olejem i dokładnie wymieszaj. Po wyłożeniu na talerze posyp pozostałym koperkiem. Podawaj z surówką z selera.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!