Id kategorii - 440
Itemid - 1047
view - article
id - 2731
referer -
uri - /diety-w-rytmie-fit/dieta-1500kcal/2731-dzien-4
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register
Dieta - 1500 Kcal.
  • 1500 kcal – nie mniej...nawet dla mało aktywnych!Dieta 1500 kcal będzie odpowiednią dietą dla kobiet, które postanowiły zrzucić swój nadbagaż w postaci zbędnych kilogramów. Optymalny spadek masy ciała przy stosowaniu diety 1500 kcal to około 1 kg w ciągu tygodnia. Podaż energii w odpowiednio skomponowanych dietach sięga zwykle 50–70% dobowego zapotrzebowania energetycznego dla należnej masy ciała. Jeśli więc jesteś mało...

    Przeczytaj cały…
Dzień 4
1528 kcal.
38,8g błonnika
53%
25%
22%

Dzień 4

Śniadanie

buleczki razowe z piersia z kurczaka 02BUŁECZKI RAZOWE Z PIERSIĄ Z KURCZAKA

Energia  303 kcal 
Błonnik pokarmowy  6,0 g 

 
Składniki na 6 porcji: 

  • 5 jaj (300 g)
  • pojedynczy filet z piersi z kurczaka (100 g)
  • 1 dymka ze szczypiorkiem (20 g)
  • 1 szklanka (130 g) mąki pszennej
  • 1 ½ szklanki (180 g) mąki razowej
  • 3 łyżki (60 g) płatków owsianych
  • ½ szklanki (40 g) otrąb owsianych
  • 1 łyżeczka (4 g) proszku do pieczenia
  • 1 szklanka (250 g) wody
  • sól, słodka papryka do smaku
  • 4 ½ łyżki (45 g) oliwy z oliwek
  • 18 liści (90 g) sałaty

Sposób przygotowania:
3 jaja ugotuj na twardo, obierz i pokrój w plastry. Filet umyj, osusz i ugotuj na parze, gdy ostygnie pokrój go w drobną kostkę. Dymkę ze szczypiorkiem umyj, osusz i drobno posiekaj. Połącz obie mąki, płatki, otręby i proszek do pieczenia. Z pozostałych jaj żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka roztrzep dodając szklankę wody, następnie dodaj mąki z otrębami i proszkiem oraz sól i słodką paprykę – dokładnie zmiksuj. Pianę z białek dodaj do ciasta razem z posiekaną dymką i pokrojonym mięsem, po czym delikatnie wymieszaj. Wlej ciasto do foremek na muffiny i piecz w 180°C przez około 40 minut. Bułeczki podawaj z listkami sałaty i pokrojonymi w plastry jajkami.

Drugie śniadanie

salatka z surowym kalafiorem 02SAŁATKA Z SUROWYM KALAFIOREM

Energia  258 kcal 
Błonnik pokarmowy  9,6 g 

 

Składniki na 2 porcje:

  • ½ małego kalafiora (200 g)
  • 2 pomidory (340 g)
  • 2 jaja (120 g)
  • 4 łyżek (60 g) groszku konserwowego
  • 1 ząbek (5 g) czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 6 łyżek (60 g) jogurtu naturalnego
  • 1 pęczek kopru (50 g)
  • 2 kromki (70 g) pieczywa pełnoziarnistego

Sposób przygotowania:
Warzywa umyj i osusz. Kalafiora podziel na małe różyczki. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój na ósemki. Jaja ugotuj, obierz i pokrój w grubą kostkę. Groszek odcedź, opłucz i dodaj do warzyw. Przygotuj sos – wymieszaj drobno posiekany czosnek z solą, dodaj pieprz, jogurt i posiekany koper, dokładnie wymieszaj. Warzywa polej sosem. Sałatkę podawaj z kromką pełnoziarnistego pieczywa.

Obiad

cielecina pieczona w warzywach i mleku 01CIELĘCINA PIECZONA W WARZYWACH I MLEKU

Energia  374 kcal 
Błonnik pokarmowy   7,7 g

 
Składniki na 4 porcje: 

Cielęcina:

  • 1 cebula czerwona (100 g)
  • 1 marchew (100 g)
  • ¼ selera korzeniowego (100 g)
  • ½ szklanki (125 ml) bulionu warzywnego
  • 400 g cielęciny
  • pieprz, sól, papryka słodka
  • 2 szklanki (500 g) mleka
  • 12 łyżek (120 g) kaszy gryczanej
Sposób przygotowania:
Warzywa obierz, umyj i osusz. Cebulę pokrój w piórka, a marchew i selera w kostkę. W rondlu rozgrzej bulion, dodaj warzywa i duś je około 15 minut. Mięso umyj, osusz, pokrój w plastry, przypraw i obmaż na patelni posmarowanej olejem. Podsmażoną cielęcinę przełóż do żaroodpornego naczynia, dodaj jarzyny i zalej mlekiem. Piecz około 90 minut, co jakiś czas przewracając mięso. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj ziarna słonecznika, polej oliwą z oliwek, przypraw do smaku i dokładnie wymieszaj. Podawaj z kaszą gryczaną i surówką z marchewki. 

Surówka:

  • 2 duże (400 g) marchwie
  • 1 łyżka (10 g) ziaren słonecznika
  • 2 łyżki (20 g) oliwy z oliwek
 

Podwieczorek

placuszki z daktylami 02PLACUSZKI Z DAKTYLAMI

Energia  281 kcal 
Błonnik pokarmowy 4,5 g 

Składniki na 2 porcje:

  • 8 łyżek (80 g) płatków owsianych
  • ½ szklanki (125 g) jogurtu naturalnego
  • 1 jajo (60 g)
  • 4 sztuki (15 g) suszonych daktyli

 

 

 

Sposób przygotowania:
Płatki zalej wrzącą wodą i pozostaw do nasiąknięcia. Do płatków dodaj jogurt i jajka, dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj pokrojone daktyle. Wymieszaj. Placki nakładaj łyżką na patelnię i smaż bez tłuszczu
na rumiany kolor z obu stron.

Kolacja

pulpeciki rybne w sosie pomidorowo-maslanym 2PULPECIKI RYBNE W SOSIE POMIDOROWYM

Energia  312 kcal 
Błonnik pokarmowy  11,0 g 

 
Składniki na 2 porcje: 

  • 200 g ryb (filety bez skóry, ryby morskie np. dorsz, dorada, morszczuk)
  • sok z 1 cytryny (30 g)
  • cały por – część biała (50 g)
  • 1 łyżka (10 g) płatków owsianych
  • 1 łyżka (4 g) otrąb np. pszennych
  • 1 jajo (60 g)
  • 3 łyżki (18 g) posiekanej natki pietruszki lub koperku
Sposób przygotowania:
Rybę umyj, osusz i skrop sokiem z cytryny, a następnie obłóż plastrami pora. Odstaw do lodówki na około 30 minut (nawet do kilku godzin). Wyjmij filety i zmiel je. Dodaj płatki, otręby, jajo, natkę oraz sól i szczyptę pieprzu. Wymieszaj wszystko. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dosyp otrąb. Z masy uformuj małe kuleczki-pulpeciki. W międzyczasie warzywa umyj, oczyść i opłucz. Następnie wsyp je do 1 ½ szklanki wrzącej osolonej wody. Gotuj pod przykryciem przez około 15 minut. Do gotującego wywaru włóż uformowane pulpeciki. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 10-15 minut. Gdy pulpeciki wypłyną, wyjmij je delikatnie z rondla. Do wywaru, w którym dusiły się pulpeciki dołóż przecier pomidorowy, przypraw solą. Ugotuj makaron al dente. Brokuły i kalafiora wrzuć na lekko posoloną wrzącą wodę i gotuj do miękkości. Pulpeciki podawaj z brokułami i kalafiorem oraz makaronem polanym sosem pomidorowym. Całość udekoruj natką. 
  • sól, szczypta pieprzu
  • 1 szklanka (150 g) warzyw mieszanych - włoszczyzny świeżej lub mieszanki warzywnej ciętej w paski
  • 1 pomidor (170 g) duszony (lub łyżka przecieru pomidorowego)
  • 1 szklanka (60 g) makaronu razowego (pełnoziarnistego)
  • 200 g warzyw (brokuły, kalafior)
 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!