ZOBACZ
WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI
Zdrowo jem, więcej wiem! Postaw na słońce Tradycyjny sad Filmeko Akademia Fundacji BOŚ |
Więcej… |
dr Monika Hoffmann
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
Informacje podane na etykietach często pozostawiają wiele do życzenia – od nieprawidłowości, przez braki, po przykłady oszustwa. Zapoznaj się z listą tych najczęstszych – niedociągnięć lub świadomych zabiegów.
Inspekcja Handlowa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumenta (UOKiK) systematycznie bada zgodność oznakowania produktów żywnościowych z ich faktycznym składem. Zgodnie z prawemtreść etykiety nie może wprowadzać konsumenta w błąd ani tekstem, ani znakiem graficznym. Niestety nieprawidłowe oznakowanie jest dość częste (czytaj więcej w: Etykiety – sztuczki producentów cz. 1).
Najczęstsze nieprawidłowości
Jednym z najczęstszych problemów dla wielu konsumentów jest brak lub słaba czytelność informacji dotyczącej trwałości produktu – wytłaczanej na opakowaniu lub złożonej zbyt drobnym drukiem. Często występuje także niezgodność nazwy produktu z jego składem recepturowym – np. parówki wieprzowe, w których pierwszym w składzie recepturowym składnikiem (a więc największym ilościowo) jest mięso drobiowe; schab w majeranku wytworzony z mięsa drobiowego; parówki cielęce, które z cielęciną wspólną mają tylko nazwę dodatku przyprawowego.
Braki
Wśród innych nieprawidłowości wymienić można brak:
Prawdziwe, ale podchwytliwe
Na etykietach znajdziemy także informacje, które co prawda są prawdziwe, ale ich obecność może wprowadzać w błąd, np. sugerować niższą jakości innych produktów spożywczych lub dawać do zrozumienia, że produkt posiada szczególne właściwości. Przykładem może być umieszczenie następujących określeń:
Uwaga – oszustwo!
Na etykietach produktów znajdziemy także informacje, które można nazwać zwyczajnym oszustwem. Przykłady to:
Copyright © 2010 by Fundacja Banku Ochrony Środowiska