Id kategorii - 55
Itemid - 147
view - article
id - 154
referer -
uri - /dlaczego-warto-je-zielone-147
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Dlaczego warto jeść zielone?

warzywa dlaczego warto jesc zielone 02

Anna Kłosińska
fizjolog żywienia

„Ani jednego dnia bez zielonych liści” – głosił na przełomie wieków znany propagator naturalnego odżywiania, dr M. Bircher-Benner, jak się okazuje, nie bez przyczyny… Przeczytaj o zaletach chlorofilu, kwasu foliowego i dziko rosnących ziół.

Lato – pora warzyw i owoców. Warto skorzystać z ich obfitości i jadać w dużych ilościach. Mają one wiele zalet, a zwłaszcza warto docenić właściwości ich zielonego pigmentu oraz jego wpływ na zdrowie.

Zielony skarb – chlorofil

Szczególna uwagę powinniśmy zwrócić na zielone warzywa, a zwłaszcza te liściaste – botwinkę, sałatę, szpinak, rukolę i in. W ich tkankach zawarty jest bowiem w dużych ilościach chlorofil, czyli zielony pigment, za pomocą którego rośliny wykorzystują energię światła słonecznego. Budowa cząsteczki chlorofilu jest bardzo podobna do budowy cząsteczki hemoglobiny – czerwonego barwnika krwi. Stąd też chlorofil może wpływać na skład i jakość krwi. Na przykład w leczeniu anemii bardzo sprawdza się regularnie pity sok z pokrzywy.

Zalety chlorofilu:

  • korzystnie wpływa na układ krwionośny,
  • sprzyja odnawianiu się tkanek i szybkiemu gojeniu ran,
  • stymuluje system immunologiczny, chroniąc przed przeziębieniami, lecząc stany zapalne,
  • pomaga w utrzymaniu odpowiedniej flory bakteryjnej jelit,
  • powoduje wydalanie nadmiaru szkodliwych związków chemicznych (np. toksyn),
  • unieszkodliwia większość substancji rakotwórczych,
  • bierze udział w syntezie witamin E, A i K.

Zielone krzepi

Zielone warzywa liściaste dostarczają też białka o wyjątkowo wysokiej wartości biologicznej. Ponieważ białko to podnosi wartość białka innych produktów, np. zbożowych, warto dodawać zielone warzywa liściaste nawet w niewielkiej ilości do codziennych potraw. W roślinach zielonych występują także kwas foliowy, witamina C oraz prowitamina A (głównie beta-karoten).

Kwas foliowy jest niezbędnym czynnikiem wzrostu i rozwoju, a także  składnikiem wielu przemian metabolicznych. Bierze udział w syntezie niektórych aminokwasów i białka, podziale komórek, w regulacji tworzenia i dojrzewania czerwonych krwinek. Jest on również niezbędny do przemian homocysteiny – aminokwasu, którego gromadzenie się w osoczu (z powodu niedoboru kwasu foliowego) sprzyja rozwojowi miażdżycy. Kwas foliowy uczestniczy też w syntezie „hormonu szczęścia”, czyli serotoniny. Zasadne może być zatem stwierdzenie, że jedząc warzywa i owoce, szczególnie te zielone, będziemy szczęśliwsi.

Witamina C ma podstawowe znaczenie w produkcji kolagenu, czyli białka niezbędnego do utrzymania prawidłowego stanu skóry, kości, zębów i dziąseł. W odróżnieniu od większości zwierząt, organizm ludzki nie jest w stanie wytwarzać tej witaminy, ani też magazynować, dlatego należy systematycznie ją dostarczać. Witamina C jest nieodporna na działanie wysokich temperatur i światła słonecznego. Najlepszym jej źródłem są surowe owoce: czarna porzeczka, owoce dzikiej róży, kiwi, cytrusy, a także natka pietruszki i papryka.

Witamina A pełni wiele ważnych dla życia funkcji: jest niezbędna do normalnego podziału i rozwoju komórek, uczestniczy w utrzymywaniu prawidłowego stanu błon śluzowych dróg oddechowych, chroni przed infekcjami, jest odpowiedzialna za dobre widzenie.

Z łąk i pól

Dobrym uzupełnieniem diety są „ekologiczne”, zielone rośliny jadalne, czyli dziko rosnące zioła przez większość z nas uznawane za chwasty, np. pokrzywa, mniszek lekarski, babka lancetowata. Cenną propozycją zamiast porannej kawy będzie szklanka zaparzonej pokrzywy z dodatkiem soku z cytryny – skutecznie dodaje energii! Zioła oczywiście należy zbierać w wolnym od zanieczyszczeń miejscu.

A oto kilka rad, aby pożytku z warzyw i owoców było jak najwięcej:

  • Owoce najlepiej jadać na surowo.
  • Wszystkie warzywa i owoce należy bardzo dokładnie płukać pod bieżącą wodą – nie moczyć!
  • Warzywa obierać cienko, pod skórką znajduje się bowiem najwięcej witamin.
  • Surówki przygotowywać tuż przed posiłkiem, skrapiając je sokiem z cytryny, przyprawiając oliwą, majonezem, śmietaną lub sosami.

Warto zatem w okresie lata korzystać z obfitości owoców i warzy i jeść je w jak największych ilościach, szczególnie surowych – w postaci soków, czy też gotowanych na parze. Zwłaszcza latem warzywa powinny być nie tyle dodatkiem, ile podstawą wszystkich posiłków. Natomiast natkę pietruszki i szczypiorek warto dodawać do zup czy innych potraw przez cały rok.