Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3369
referer -
uri - /aktualnosci/3369-korzysci-wynikajace-ze-spozywania-fermentowanej-zywnosci
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Korzyści wynikające ze spożywania fermentowanej żywności

Utworzono: wtorek, 10, maj 2022 11:18

pickled cucumbers 4403296 1280Czym jest fermentacja? 

Fermentacja jest to proces polegający na rozkładzie cukrów przez drożdże i bakterie. Powstałe z cukrów kwasy oraz alkohol działają jako naturalne konserwanty, nadając przy tym żywności charakterystyczny mocny i lekko kwaśny smak. Regularne spożywanie żywności fermentowanej przynosi wiele korzyści dla organizmu człowieka:

  1. Zmniejsza poziom złego cholesterolu LDL
    Regularne spożycie żywności sfermentowanej wiąże się z obniżeniem poziomu złego cholesterolu LDL oraz ze znacznym podwyższeniem dobrego cholesterolu HDL.1
  2. Zmniejszenie lęku społecznego
    Żywność fermentowana jest cennym źródłem probiotyków oraz bioaktywnych peptydów. W badaniu na studentach w USA2 wykazano, że spożywanie sfermentowanej żywności wiązało się ze zmniejszeniem liczby objawów lęku społecznego.
  3. Ułatwia trawienie
    Proces fermentacji pomaga rozłożyć składniki odżywcze w żywności, ułatwiając w ten sposób ich strawnie. Dodatkowo, wytworzone probiotyki mogą pomóc przywrócić równowagę przyjaznych bakterii w jelitach, a także zmniejszyć nasilenie biegunek, wzdęć oraz gazów.3

Żywność fermentowana ma wiele korzystnych oddziaływań na ludzki organizm, dlatego warto włączyć takie produkty jak: kefir, jogurt, kapusta kiszona czy kimchi do codziennej diety.

 

Autorka: Zuzanna Siwiec

Bibliografia:

  1. Health Benefits of Kimchi (Korean Fermented Vegetables) as a Probiotic Food Kun-Young Park,1 Ji-Kang Jeong,1 Young-Eun Lee,2 and James W. Daily III3
  2. Fermented foods, neuroticism, and social anxiety: An interaction model
    Matthew R.HilimireaJordan E.DeVylderbCatherine A.Forestella
  3. A meta-analysis of probiotic efficacy for gastrointestinal diseases Marina L Ritchie 1, Tamara N Romanuk

Zdjęcie: Kasjan Farbisz z Pixabay

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!