Korzyści wynikające ze spożywania fermentowanej żywności
Utworzono: wtorek, 10, maj 2022 11:18
Czym jest fermentacja?
Fermentacja jest to proces polegający na rozkładzie cukrów przez drożdże i bakterie. Powstałe z cukrów kwasy oraz alkohol działają jako naturalne konserwanty, nadając przy tym żywności charakterystyczny mocny i lekko kwaśny smak. Regularne spożywanie żywności fermentowanej przynosi wiele korzyści dla organizmu człowieka:
Zmniejsza poziom złego cholesterolu LDL Regularne spożycie żywności sfermentowanej wiąże się z obniżeniem poziomu złego cholesterolu LDL oraz ze znacznym podwyższeniem dobrego cholesterolu HDL.1
Zmniejszenie lęku społecznego Żywność fermentowana jest cennym źródłem probiotyków oraz bioaktywnych peptydów. W badaniu na studentach w USA2 wykazano, że spożywanie sfermentowanej żywności wiązało się ze zmniejszeniem liczby objawów lęku społecznego.
Ułatwia trawienie Proces fermentacji pomaga rozłożyć składniki odżywcze w żywności, ułatwiając w ten sposób ich strawnie. Dodatkowo, wytworzone probiotyki mogą pomóc przywrócić równowagę przyjaznych bakterii w jelitach, a także zmniejszyć nasilenie biegunek, wzdęć oraz gazów.3
Żywność fermentowana ma wiele korzystnych oddziaływań na ludzki organizm, dlatego warto włączyć takie produkty jak: kefir, jogurt, kapusta kiszona czy kimchi do codziennej diety.
Autorka: Zuzanna Siwiec
Bibliografia:
Health Benefits of Kimchi (Korean Fermented Vegetables) as a Probiotic Food Kun-Young Park,1 Ji-Kang Jeong,1 Young-Eun Lee,2 and James W. Daily III3
Fermented foods, neuroticism, and social anxiety: An interaction model Matthew R.HilimireaJordan E.DeVylderbCatherine A.Forestella
A meta-analysis of probiotic efficacy for gastrointestinal diseases Marina L Ritchie 1, Tamara N Romanuk