Tak! Przecież to żadna nowość – brokuły, kalafior oraz karczoch to także kwiaty! Jak się okazuje, wiele z naszych kwiatów ogrodowych możemy wykorzystać nie tylko do wazonu, ale i na talerzu. Dodatek kwiatów do serów czy sałatek spowoduje, że będą one miały oryginalny smak i niespotykany wygląd. Należy jednak pamiętać, że na walory smakowe kwiatów jadalnych ma wpływ czas ich zbioru. Młode liście i pędy powinno się zrywać przed kwitnieniem.
Pamiętajmy, żeby nigdy nie spożywać kwiatów, które zostały spryskane jakimkolwiek środkiem ochrony roślin oraz takich, które pochodzą z kwiaciarni lub z centrum ogrodniczego. Unikajmy przede wszystkim trujących kwiatów takich jak: azalie, chryzantemy, groszek pachnący, hortensje, konwalie, oleandry, różaneczniki.
Do jadalnych kwiatów zaliczamy kwiaty stokrotek pospolitych, które są idealnym dodatkiem do sałatek lub do dekorowania tortów i słodkich deserów. Kolejnym kwiatem jest mniszek lekarski, znany także jak mlecz, który zrywany wcześnie cechuje się miodowym smakiem. Może być dodawany do sałatek i można robić z niego syropy i nalewki. Do tej grupy możemy zaliczyć także bratka ogrodowego, który również może być stosowany do ozdabiania tortów i ciast. Stanowi także doskonały dodatek do serów i sałatek.