Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3357
referer -
uri - /aktualnosci/3357-pietruszka-z-meksyku-czyli-kolendra
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Pietruszka z meksyku czyli kolendra!

Utworzono: wtorek, 03, marzec 2020 08:27

kolendraKolendra siewna, inaczej pietruszka meksykańska, to podstawowe zioło wielu narodowych kuchni świata. Jest nieodłącznym składnikiem potraw meksykańskich, gruzińskich, marokańskich, indyjskich i innych. Zazwyczaj budzi skrajne uczucia- albo się ją kocha albo nienawidzi, mało kto przechodzi obok niej obojętnie.

Właściwości

Przede wszystkim świeże liście zawierają bardzo dużo antyoksydantów, które chronią między innymi przed nowotworami i obniżają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo dostarczają spore ilości żelaza, wapnia i magnezu. Regularne jedzenie pomaga oczyścić organizm z toksycznych metali ciężkich, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Sprawdzi się też przy zakażeniach dróg moczowych, ponieważ działa odkażająco i moczopędnie. Ze względu na swoje zdolności do wspomagania trawienia, warto stosować ją w potrawach ciężkostrawnych. 

Zastosowanie

W typowych polskich daniach kolendrą można dla urozmaicenia zastępować pietruszkę. Świeże liście bardzo dobrze łączą się z chili, awokado, mango, limonką, pomarańczą i ananasem. Można nimi wzbogacać potrawy z mlekiem kokosowym lub pastą curry. Dobrze sprawdzi się w marynacie do mięs, a także w zupach i sałatkach.
Warto wypróbować kanapki lub domowe burgery z dodatkiem świeżych listków kolendry, które nadadzą daniom orzeźwiającego smaku.

Uprawa w domu

Kolendra w doniczce wymaga nasłonecznionego miejsca, ale najlepiej niezbyt gorącego (10-12 stopni). Należy dostarczyć jej żyzną glebę, a także dużo wody w podstawce doniczki, aby roślina mogło czerpać tyle wody, ile potrzebuje.

Źródło: www.okiemdietetyka.pl

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!