Kolendra siewna, inaczej pietruszka meksykańska, to podstawowe zioło wielu narodowych kuchni świata. Jest nieodłącznym składnikiem potraw meksykańskich, gruzińskich, marokańskich, indyjskich i innych. Zazwyczaj budzi skrajne uczucia- albo się ją kocha albo nienawidzi, mało kto przechodzi obok niej obojętnie.
Właściwości
Przede wszystkim świeże liście zawierają bardzo dużo antyoksydantów, które chronią między innymi przed nowotworami i obniżają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo dostarczają spore ilości żelaza, wapnia i magnezu. Regularne jedzenie pomaga oczyścić organizm z toksycznych metali ciężkich, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Sprawdzi się też przy zakażeniach dróg moczowych, ponieważ działa odkażająco i moczopędnie. Ze względu na swoje zdolności do wspomagania trawienia, warto stosować ją w potrawach ciężkostrawnych.
Zastosowanie
W typowych polskich daniach kolendrą można dla urozmaicenia zastępować pietruszkę. Świeże liście bardzo dobrze łączą się z chili, awokado, mango, limonką, pomarańczą i ananasem. Można nimi wzbogacać potrawy z mlekiem kokosowym lub pastą curry. Dobrze sprawdzi się w marynacie do mięs, a także w zupach i sałatkach. Warto wypróbować kanapki lub domowe burgery z dodatkiem świeżych listków kolendry, które nadadzą daniom orzeźwiającego smaku.
Uprawa w domu
Kolendra w doniczce wymaga nasłonecznionego miejsca, ale najlepiej niezbyt gorącego (10-12 stopni). Należy dostarczyć jej żyzną glebę, a także dużo wody w podstawce doniczki, aby roślina mogło czerpać tyle wody, ile potrzebuje.