Korzyści wynikające z jedzenia bananów
Utworzono: piątek, 24, sierpień 2018 07:53
Banan jest jednym z najpopularniejszych owoców na świecie o dosyć dużej, jak na owoce, zawartości witamin i składników mineralnych. Drzewo bananowca w zasadzie nie przypomina swoim wyglądem drzewa – jest to ogromna roślina, której część nadziemna wygląda jak łodyga zbudowana ze ściśle przylegających do siebie pochew liściowych, z których z samego środka wyrastają nowe, osiągające nawet do kilku metrów liście.
Owoc bananowca towarzyszy człowiekowi od dawien dawna. Pierwsze informacje o uprawach banana sięgają okresu około 4 tysięcy lat p.n.e. Mówi się, że roślina ta początkowo uprawiana była na półwyspie malajskim w Azji, a później rozprzestrzeniła się na inne zakątki świata. W Europie znana jest stosunkowo niedługo bo nasi przodkowie poznali go dopiero w XIX wieku. W ciągu tak krótkiego czasu banan zdobył wielu zwolenników, nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i bogactwo składników odżywczych.
To co odróżnia banany od innych owoców to wysoka zawartość białka. Dodatkowo bogate są w węglowodany, które w niedojrzałych owocach obecne są pod postacią bezsmakowej skrobi, która w miarę dojrzewania owoców ulega zamianie na cukry proste co daje bananom słodki smak. Są źródłem błonnika oraz innych związków takich jak enzymy, olejki eteryczne, kwas jabłkowy, fitosterole i flawonoidy. Owoc ten stanowi skarbnicę witamin takich jak witamina C, PP, witaminy z grupy B – na przykład witaminę B1, B2 i B6; a oprócz tego zawiera również kwas foliowy i kwas pantotenowy.
Według przeprowadzonych badań wśród osób cierpiących na depresję stwierdzono, że banany spożywane codziennie znacznie redukują przejawy dolegliwości. Powodem takiego działania jest zawarty w nich tryptofan – aminokwas, który w naszym organizmie przetwarzany jest na serotoninę, znaną nam także pod nazwą „hormon szczęścia”.
Według badań w różnych krajach, owoce banana mają wielokierunkowe działanie profilaktyczne i lecznicze. Charakteryzują się działaniem przeciwzapalnym, przeczyszczającym, przeciwwymiotnym. Sprawdzają się także w nadkwasocie, w stwardnieniu tętnic, w niestrawnościach i nieżytach przewodu pokarmowego oraz w zaburzeniach przemiany materii.