Cholesterol - dobry i zły
Utworzono: poniedziałek, 13, sierpień 2018 08:16
Za jedną z największych wad żywności uznawana jest wysoka zawartość cholesterolu. Chyba każdy z nas słyszał wypowiedzi o tym jak zbyt duże spożycie cholesterolu ma negatywny wpływ na układ krążenia – może powodować zatykanie tętnic, zawał serca, rozwój miażdżycy.
Przyjmuje się, że maksymalne dzienne spożycie cholesterolu nie powinno przekraczać 300 mg – w innym przypadku w wyniku zbyt wysokiego spożycia może dochodzić do wzrostu ryzyka zachorowań na chorobę niedokrwienną serca.
Pamiętajmy jednak, że cholesterol ma też swój zalety – jest niezbędny i konieczny do prawidłowego funkcjonowania tkanek! Cholesterol jest prekursorem do produkcji hormonów oraz witaminy D3, z której pod wpływem słońca w skórze powstaje aktywna forma witaminy D. Jest niezbędny również do prawidłowego przekazywania sygnałów nerwowych, ponieważ jest składnikiem budulcowym otoczek mielinowych, które wchodzą w skład komórek nerwowych – neuronów.
Cholesterol dzielimy na „zły” cholesterol – LDL oraz na „dobry” cholesterol – HDL. Ten pierwszy zasłużył sobie na taki tytuł, gdyż przy zbyt wysokim poziomie we krwi odkłada się w ścianach tętnic tworząc tzw. blaszki miażdżycowe. Tak zabudowana tętnica może łatwiej ulec zablokowaniu i doprowadzić np. do zawału. Natomiast drugi działa w organizmie trochę jak „odkurzacz” w stosunku do cholesterolu LDL - odprowadza go do wątroby i zapobiega powstawaniu blaszek miażdżycowych.
Zdarza się, że w organizmie dochodzi do niedoboru cholesterolu pomimo, że w ciele ludzkim wątroba jest odpowiedzialna za jego stałą produkcję. Zbyt niski poziom może prowadzić do problemów z produkcją hormonów płciowych, depresji i innych zaburzeń nastroju, spadku odporności a nawet udaru. Niedobór może być także objawem innych schorzeń związanych z nieprawidłowym funkcjonowaniem wątroby i tarczycy.
Nadmiar w spożywaniu posiłków bogatych w cholesterol niestety nie daje bezpośrednio żadnych objawów, ale może prowadzić do zmian miażdżycowych, a co za tym idzie do choroby wieńcowej, zawału serca czy udaru mózgu.
Warto zwrócić uwagę na to czy w naszej codziennej diecie poziom cholesterolu jest poprawny, czy może zbyt wysoki. Nie należy całkowicie eliminować go z diety, ale jeśli dojdziemy do wniosku, że nasza dieta jest bogata w produkty o wysokiej zawartości cholesterolu należy dokonać modyfikacji jadłospisu, a nawet udać się do specjalisty, który doradzi co warto pozostawić w naszej diecie, a z czym czas się pożegnać.