Lecznicze właściwości kurkumy
Utworzono: piątek, 03, sierpień 2018 07:40
Kurkuma, która wywodzi się z Azji, jest znaną i cenioną na całym świecie przyprawą o zadziwiających właściwościach. Pochodzi z tej samej rodziny co imbir i nawet ich kłącza są do siebie podobne. Na podstawie wyników z przeprowadzonych badań została uznana za jedną z najzdrowszych przypraw świata.
Za właściwości zdrowotne kurkumy odpowiedzialna jest przede wszystkim substancja w niej zawarta – kurkumina. Jest ona silnym przeciwutleniaczem, a to oznacza, że chroni nas przed działaniem bardzo szkodliwych wolnych rodników, które powstają w naszym organizmie i są odpowiedzialne za uszkadzanie komórek, przyspieszanie procesów starzenia się, a także zwiększają ryzyko chorób nowotworowych. Kurkuminę cechuje także działanie silnie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne. Spośród wszystkich substancji aktywnych zawartych w kurkumie warto wymienić także olejki eteryczne, które pobudzają wydzielanie żółci i zapobiegają wzdęciom oraz witaminę C i sole mineralne.
Nad poszczególnymi właściwościami kurkumy przeprowadzono wiele najróżniejszych badań, które wykazały jej pozytywne oddziaływanie na ludzki organizm, w wyższym stopniu niż pierwotnie zakładano. Według badań zawarte w kurkumie olejki eteryczne powodują przyspieszenie procesów naprawczych w mózgu poprzez pobudzanie komórek nerwowych macierzystych do namnażania i różnicowania. Oprócz tego wykazano, że regularne spożywanie tej przyprawy w potrawach poprawia zdolności umysłowe – kurkumina pobudza organizm do niszczenia białek odpowiedzialnych za chorobę Alzheimera.
Kurkuma jest bardzo pomocna w procesach trawiennych, olejki w niej zawarte zapobiegają wzdęciom, ma działanie przeciwwrzodowe, hamuje wydzielanie soku żołądkowego oraz wspomaga działanie wątroby – reguluje proces wydzielania żółci niezbędnej do trawienia tłuszczów, oprócz tego chroni komórki wątroby i wspomaga ich regenerację.
Przeciwzapalne i antyoksydacyjne działanie kurkuminy zapewnia ochronę serca pomagając w utrzymaniu prawidłowego krążenia krwi, obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi co pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca oraz cukrzycy.
Mimo wszystkich pozytywnych stron stosowania kurkumy istnieją pewnie przeciwwskazania – stosowana przez dłuższy czas i w dużych dawkach może podrażniać ścianę żołądka oraz jelita, nie powinny jej więc stosować osoby z chorobą wrzodową. Z racji faktu, ze kurkuma wykazuje działanie żółciopędne nie jest wskazana dla osób posiadających problemy z utrudnionym przepływem żółci.