Dieta bezglutenowa - dla kogo?
Utworzono: poniedziałek, 30, lipiec 2018 08:28
Dieta bezglutenowa, jak sama nazwa wskazuje, charakteryzuje się eliminacją glutenu z diety. Jej stosowanie skierowane jest do osób chorujących na celiakię, a także uczulonych na gluten.
Celiakia jest chorobą o podłożu genetycznym charakteryzującą się trwałą nietolerancją na białko zapasowe zawarte w zbożach, którym jest gluten. Białko to powoduje trwały zanik kosmków jelitowych co zaburza poprawność wchłaniania pokarmu z przewodu pokarmowego, a to może prowadzić do poważnych objawów klinicznych. Jedynym „lekarstwem” jest stosowanie restrykcyjnej, zakazującej spożywania jakiejkolwiek ilości glutenu, diety przez całe życie. Zdarza się, iż choroba ta jest mylona z alergią. W przypadku alergii lekarz może zalecić stosowanie diety bezglutenowej tylko przez jakiś czas.
W diecie bezglutenowej absolutnie zabronione jest spożywanie produktów zawierających pszenicę, żyto, jęczmień oraz w polskich warunkach owies, pszenżyto oraz orkisz, a także wszelkich wyrobów z ich dodatkiem. W przypadku owsa istnieją pewne wątpliwości czy aby na pewno powinien zostać wyeliminowany z diety, ponieważ białko w nim zawarte nie powoduje reakcji immunologicznej charakterystycznej dla celiakii w stopniu takim jak białka pozostałych zbóż. Dopuszczalne jest bardzo niewielkie spożycie owsa jednakże ten z polskich terenów jest mocno zanieczyszczony innymi zbożami. Mimo to jeśli zdecydujemy się na zastosowanie takiego produktu warto wiedzieć, iż nie każda osoba chora stosująca dietę bezglutenową będzie go tolerowała. W przypadku osób, u których stwierdzono regenerację kosmków jelitowych taki produkt należy wprowadzać bardzo powoli najlepiej ograniczając jego spożycie do 50 g na dobę w przypadku osób dorosłych oraz 25 g na dobę w przypadku dzieci.
Istnieje wiele produktów, które są naturalnie bezglutenowe i mogą być stosowane w diecie bezglutenowej. Do takich produktów zaliczamy: kukurydzę, ryż, ziemniaki, soję, amarantus, proso, grykę, tapiokę, soczewicę, fasolę, orzechy, a także mięso, warzywa i owoce.
Bardzo istotne jest znakowanie produktów, które zawierają lub mogą zawierać gluten. Ma to na celu minimalizowanie ryzyka nieświadomego spożycia glutenu przez osoby, dla których nie jest on wskazany. Każdy kto zdecyduje się na wybór produktu bezglutenowego powinien znać znak przekreślonego kłosa, który jest znakiem licencjonowanym – świadczy on o ciągłych badaniach nad danym produktem w zakresie zawartości glutenu. Produkty licencjonowane umieszczane są na stronie www.przekreslonyklos.pl gdzie baza jest stale nadzorowana i aktualizowana.