ZOBACZ
WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI
Zdrowo jem, więcej wiem! Postaw na słońce Tradycyjny sad Filmeko Akademia Fundacji BOŚ |
Więcej… |
O uczniach i szkołach
Anna Kłosińska
fizjolog żywienia
Tylko połowa szkół podstawowych posiada stołówkę, z której korzysta zaledwie 9% uczniów. Ponad 15% uczniów nigdy nie je śniadania przed wyjściem z domu. 54% uczniów chciałaby mieć większą wiedzę na temat zdrowego odżywiania.
Wyniki badań, które prezentujemy poniżej, wykazują niezbicie, że potrzebna jest zmiana nawyków żywieniowych dzieci i młodzieży. Jednak wskazują także na niezwykle istotną kwestię – brak stołówek w wielu szkołach, a więc brak możliwości podawania ciepłych posiłków. Okazuje się też, że nawet jeśli stołówki istnieją, to korzysta z nich niewielki procent uczniów. Warto przyjrzeć się poniższym danym, mogą bowiem być znakomitym punktem wyjścia do zmian, które zapewnią dzieciom i młodzieży właściwy rozwój.
Zdrowy uczeń?
Alarmujące są wyniki ankiety przeprowadzonej w 14 warszawskich szkołach w ramach projektu „Zdrowy uczeń w szkole" (ok. 4 tys. ankiet, 2005/2006 r.). Z badań wynika, że:
Uczniowie chcą wiedzieć
Uczniowie potrafią jednak spojrzeć krytycznie zarówno na swój sposób odżywiania, na jakość obiadów w szkolnej stołówce oraz na asortyment szkolnych sklepików. Ciekawym wydaje się fakt, że ponad 35% uczniów ma potrzebę dokonania pewnych zmian w swoim sposobie odżywiania, a prawie 54% chciałoby mieć większą wiedzę na temat zdrowego sposobu odżywiania.
Nastolatki podjadają
Z kolei warszawski Instytut Żywności i Żywienia, wiosną 2005 i 2006 r., przeprowadził badania odnośnie jakościowej oceny sposobu żywienia młodzieży w wieku pokwitania (11–15 lat, ogółem 1054 osób). Stwierdzono, że:
Autorzy badań podkreślają we wnioskach, że utrwalanie istniejących nawyków żywieniowych w okresie dojrzewania może spowodować kontynuowanie ich w życiu dorosłym, co z kolei będzie miało negatywny wpływ na prawidłowy rozwój i stan zdrowia obecnie i w przyszłości.
A stołówek brak
W 2005 r. Centrum Obliczeniowe Ministerstwa Edukacji Narodowej i Sportu zebrało dane na temat ilości stołówek w szkołach podstawowych i gimnazjalnych. Natomiast 4 lata wcześniej zgromadzono informacje z 97% szkół w Polsce dotyczące żywienia uczniów podczas pobytu w szkole. W całym kraju:
Zalecenia
Copyright © 2010 by Fundacja Banku Ochrony Środowiska