ZOBACZ
WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI
Zdrowo jem, więcej wiem! Postaw na słońce Tradycyjny sad Filmeko Akademia Fundacji BOŚ |
Więcej… |
Polskie Towarzystwo Dietetyki
Makaron, sałata, oliwa, wino – odchudzanie może być przyjemne! Poznaj dietę, dzięki której dotykowo obniżysz sobie poziom cholesterolu i wyrównasz ciśnienie krwi…
Dieta śródziemnomorska to popularny w południowej części Europy (we Włoszech, Francji, w Grecji, Hiszpanii) sposób żywienia. Położenie geograficzne tych krajów oraz ciepły i wilgotny klimat decydują o dostępności podstawowych składników tej diety. W dzisiejszych czasach także u nas nie trudno o oliwę z pierwszego tłoczenia, świeże ryby i warzywa, czyli produkty będące wizytówką diety basenu Morza Śródziemnego.
Śródziemnomorskie odchudzanie
Dietę tę można polecić jako dietę odchudzającą. Dodatkowo korzystnie wpływa na zdrowie osób ze skłonnością do nadciśnienia i z podwyższonym poziomem cholesterolu. Wydawać by się mogło, że stosując dietę śródziemnomorską, ze względu na dużą zawartość węglowodanów (np. makaronu) czy oliwy z oliwek, trudno jest schudnąć. Nie jest to do końca prawda. Makaron z warzywami, a nawet chudą rybą czy drobiem to idealnie zbilansowany posiłek w diecie odchudzającej. Oczywiście, żeby schudnąć na tej diecie, trzeba przestrzegać kilku zasad. Przede wszystkim nie przekraczać podaży 1500 kcal w ciągu dnia. Zalecamy także ograniczenie spożycia tłuszczu do 40 g – jest to trochę więcej niż w najprostszej diecie 1500 kcal.
Podstawowe zalecenia dietetyczne – patrz artykuł: Dieta 1500 kcal.
Cechy charakterystyczne
Produkty zalecane i przeciwwskazane
Podstawą diety śródziemnomorskiej są:
Inne produkty, które można spożywać często, to:
Stosując dietę śródziemnomorską jako sposób odchudzania, powinniśmy ograniczyć:
Jak najlepiej gotować?
Unikamy smażenia w wysokich temperaturach. Ważne jest także, aby nie wykorzystywać tej samej oliwy do ponownego przygotowywania potraw. Polecaną techniką kulinarną jest grillowanie. Grillujemy nie tylko mięsa, ale przede wszystkim ryby i warzywa, a nawet owoce.
PRZEJDŹ DO DIETY:
TYGODNIOWY JADŁOSPIS | |
dla dorosłej kobiety o średniej aktywności fizycznej lub dorosłego mężczyzny o małej aktywności fizycznej | |
Wartość energetyczna jadłospisów | 1400 - 1500 kcal |
Wartość odżywcza jadłospisów [g/dobę] | |
Zawartość białek Zawartość tłuszczów Zawartość węglowodanów Zawartość błonnika pokarmowego |
74,7 44,3 220,8 34,5 |
PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE |
Musli z jogurtem naturalnym
|
DRUGIE ŚNIADANIE |
Kanapka z pastą z grochu i pomidorem
|
OBIAD |
zupa pieczarkowa
grillowany łosoś z ziołami
½ torebki brązowego ryżu (50 g) blanszowane brokuły (100 g) sałata z sosem winegrette
szklanka maślanki (250 ml) |
PODWIECZOREK |
średnie jabłko (150 g) |
KOLACJA |
sałatka grecka
grahamka (60 g) |
WTOREK
ŚNIADANIE |
tosty razowe z pieczonym indykiem i ogórkiem
szklanka mleka (250 ml) |
DRUGIE ŚNIADANIE |
twarożek ze szczypiorkiem posypany łyżeczką pestek słonecznika
kromka chleba razowego (40 g) |
OBIAD |
barszcz czerwony (300 ml)
grillowane warzywa
kaszy jaglanej (50 g) sałatka wiosenna
szklanka soku pomaranczowego |
PODWIECZOREK |
grejpfrut (400 g) |
KOLACJA |
kanapka z mozzarellą
|
ŚRODA
ŚNIADANIE |
owsianka na mleku
szklanka soku pomarańczowego (250 ml) |
DRUGIE ŚNIADANIErugie śniadanie: kanapka z razowego chleba z pastą z tuńczyka i pomidorem. |
kanapka z chleba razowego z pastą z tuńczyka i pomidorem
|
OBIAD |
zupa jarzynowa
makaron pełnoziarnisty (50 g) pierś z kurczaka z cukinią i pomidorami w sosie jogurtowym
surówka z cykorii z orzechami włoskimi i oliwą
|
PODWIECZOREK |
jogurt ze startym jabłkiem i pestkami słonecznika
|
KOLACJA |
nadziewane bakłażany z pomidorem i serem feta
|
CZWARTEK
ŚNIADANIE |
musli z jogurtem i suszonymi morelami
szklanka soku z grejpfrutów |
DRUGIE ŚNIADANIE |
sałatka z pęczaku
|
OBIAD |
zupa krem z cukinii
filet z dorsza duszony „po grecku” z cebulką i włoszczyzną
3 małe ziemniaki w mundurkach (200 g) sałatka z kapusty z sosem z musztardy i oliwy z czosnkiem
|
PODWIECZOREK |
garść winogron (70 g) kefir (400 ml) |
KOLACJA |
gotowane brokuły
|
PIĄTEK
ŚNIADANIE |
płatki jęczmienne na mleku z suszonymi figami
|
DRUGIE ŚNIADANIE |
kanapka z wędzony łososiem, sałatą, kiełkami rzodkiewki i pomidorem
|
OBIAD |
zupa z soczewicy
naleśnik pełnoziarnisty ze szpinakiem i fetą (150 g)
surówka z selera naciowego
|
PODWIECZOREK |
jogurt grecki z owocami
|
KOLACJA |
sałatka Cezar z grzankami
|
SOBOTA
ŚNIADANIE |
tosty razowe z pastą z twarogu i suszonych pomidorów
szklanka soku z grejpfruta
|
DRUGIE ŚNIADANIE |
pomarańcza (250 g) garść orzechów włoskich (30 g) |
OBIAD |
zupa z porów
duże krewetki grillowane z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi
pół torebki ryżu brązowego (50 g) surówka z rukoli i szpinaku
|
PODWIECZOREK |
brzoskwinia jogurt grecki z płatkami migdałowymi
|
KOLACJA |
blanszowane warzywa
2 ziemniaki w mundurkach (200 g) |
NIEDZIELA
ŚNIADANIE |
jajko gotowane na miękko (50 g) średni pomidor (130 g) 2 tosty pełnoziarniste (80 g) |
DRUGIE ŚNIADANIE |
sałatka owocowa
jogurt naturalny (150 g) |
OBIAD |
zupa - krem z pomidorów
grillowany pstrąg z czosnkiem i ziołami
kasza jęczmienna z duszonymi porami z papryką
surówka z tartej marchewki z cytryną i oliwą
|
PODWIECZOREK |
jogurt z miodem i orzechami włoskimi
|
KOLACJA |
sałata zielona z pomidorami, papryką
|
PRZEJDŹ DO DIETY:
Copyright © 2010 by Fundacja Banku Ochrony Środowiska