Id kategorii - 228
Itemid - 405
view - article
id - 951
referer -
uri - /nie-kasowa/ciekawostki/951-pasta-do-zbow-a-zaburzenia-odczuwania-smaku
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Pasta do zębów a zaburzenia odczuwania smaku

 

Odczuwanie poszczególnych smaków – słodkiego, słonego, kwaśnego, gorzkiego oraz smaku umami1 – wynika z rozmieszczenia receptorów smakowych na języku. I tak na przykład smak kwaśny jest najintensywniej odczuwany na bokach języka, a smak gorzki u nasady języka, natomiast największe nagromadzenie receptorów smaku słodkiego znajduje się na koniuszku języka.

ciekawostki_pasta_do_zebow_a_zaburzenia_odczuwania_smakowKażdy z nas na pewno przekonał się wielokrotnie, że odczuwanie smaku różnych produktów spożywczych bezpośrednio po umyciu zębów jest zaburzone. Wynika to z faktu, że w pastach do zębów znajdują się różne składniki, które mogą istotnie wpływać na funkcje receptorów smakowych.

Laurylosiarczan sodu

To związek, w skrócie określany SLS (Sodium Lauryl Sulfate), którego funkcją jest tworzenie piany podczas mycia zębów, dzięki czemu mamy wrażenie, że pasta jest skuteczna, środek myjący działa prawidłowo, a zęby stają się czyste. SLS tłumi odczuwanie smaku słodkiego, a uwydatnia smak gorzki. Jest to spowodowane niszczeniem przez SLS fosfolipidów na powierzchni języka – związków, które działają hamująco na receptory smaku gorzkiego. Ponadto nagromadzenie piany jest największe w przedniej części jamy ustnej, a – jak wcześniej wspomniano – nagromadzenie receptorów smaku słodkiego znajduje się na końcu języka.

Mentol i fluorek cyny

Funkcje receptorów smakowych mogą również zaburzać pasty, w których znajdują się duże ilości ekstraktów z ziół, na przykład z mięty. Silny mentolowy smak również może powodować zaburzanie odczuwania smaku potraw, które spożywamy po szczotkowaniu zębów. Wrażenia smakowe może także zmieniać fluorek cyny – wchodzi on w reakcje z kwasami znajdującymi się w pożywieniu, co w efekcie wywołuje metaliczny posmak.

Mały eksperyment

Żeby przekonać się o tym, jak pasta do zębów może wpływać na odczuwanie smaku, można przeprowadzić proste doświadczenie, np. z sokiem pomarańczowym. Umożliwi nam to obserwację zmian w intensywności smaku gorzkiego i słodkiego. Należy posmakować soku pomarańczowego przed umyciem zębów, a następnie po szczotkowaniu. Jednak aby zauważyć różnice, należy użyć past np. o różnej zawartości mentolu, bezmentolowych, z SLS i bez tego składnika oraz samej sody oczyszczonej jako środka myjącego i porównać odczucia smakowe po ich użyciu.

_________

1smak umami (smak glutaminianu sodu) to smak pokarmów mięsnych

button_wybierzdiete

button_policzbmi

ciekawostki_button