Id kategorii - 47
Itemid - 80
view - article
id - 1812
referer -
uri - /najczciej-zadawane-pytania/1812-jak-przygotowa-ziemniaki-aby-nie-straciy-swoich-waciwoci-odywczych
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Jak przygotować ziemniaki, aby nie straciły swoich właściwości odżywczych?

 

Warto pamiętać, że składniki odżywcze rozmieszczone są w bulwach ziemniaków nierównomiernie. Najwięcej witamin i składników mineralnych znajduje się tuż pod skórką. Dlatego ziemniaki należy obierać cienko lub jeszcze lepiej – gotować lub piec je „w mundurkach". Straty składników odżywczych ziemniaków gotowanych w łupinach wynoszą do 20%, obranych – do ponad 50%. Większość witamin zawartych w ziemniakach jest rozpuszczalna w wodzie, dlatego nie należy zostawiać obranych ziemniaków w wodzie. Po oczyszczeniu ziemniaki należy gotować w małej ilości lekko osolonej wody – możliwie jak najkrócej. Najkorzystniejszą metodą obróbki cieplnej ziemniaków jest gotowanie na parze, ponieważ tracą wówczas zaledwie 10–25% cennych składników. Innym dobrym sposobem ich przyrządzania jest pieczenie (najlepiej w skórce). Nie zaleca się smażenia ziemniaków, ponieważ podczas tego procesu straty witaminy C dochodzą nawet do 45%, przy jednoczesnym znacznym wzroście kaloryczności!

 

Ewelina Pałkowska
Polskie Towarzystwo Dietetyki 

 

<<< WRÓĆ DO LISTY PYTAŃ

button_wybierzdiete

button_policzbmi

ciekawostki_button