ZOBACZ
WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI
Zdrowo jem, więcej wiem! Postaw na słońce Tradycyjny sad Filmeko Akademia Fundacji BOŚ |
Więcej… |
Bakterie czyhają na ciebie w kuchni
Zatrucia pokarmowe do przyjemnych nie należą. Główną ich przyczyną są bakterie, z reguły z rodzaju Salmonella i Campylobacter. Najłatwiej się nimi zarazić w... domu. Podpowiadamy, jak się chronić przed zatruciem.
Regularne myj blaty, sprzęty kuchenne, naczynia i sztućce. Ścierki i ręczniki po użyciu dokładnie susz i często wymieniaj.
Groźna wilgoć
Dotyczy to też gąbek do mycia naczyń, w których bakterie lubią się rozmnażać. Sprzątając szczególną uwagę zwróć na zlew i kran, suszarkę do naczyń, lodówkę, kosz na śmieci oraz podłogę. Pamiętaj, że do rozwoju bakterii niezbędna jest woda, dlatego wycieraj do sucha powierzchnie.
Oddzielna deska
Oddzielaj żywność ugotowaną od surowej. Używaj oddzielnych naczyń, sztućców i desek do krojenia. Jedną deskę przeznacz wyłącznie do krojenia surowego mięsa i ryb.
Ostrożnie z mięsem
Dokładnie gotuj potrawy. Jest to szczególnie ważne przy mięsie, a zwłaszcza drobiu. Soki z dobrze przyrządzonego mięsa nie powinny być różowe. Potrawy odgrzewaj tak, aby cały posiłek był odpowiednio ciepły, a odgrzewając zupę, doprowadź ją do wrzenia.
Kupuj tylko świeże
Kupuj świeże produkty wiadomego pochodzenia. Zwróć uwagę, czy są odpowiednio przechowywane w sklepie. Produkty takie jak warzywa, owoce, mięso, ryby oraz jajka umyj przed przygotowaniem posiłku. Jajka i owoce cytrusowe najlepiej sparz gorącą wodą.
Odpowiednio przechowuj
Przechowuj żywność w odpowiedniej temperaturze.
Produkty suche i sypkie oraz pieczywo przechowuj w temperaturze pokojowej. Napoje, soki, mleko UHT oraz przetwory w puszkach po otwarciu wstaw do lodówki. Niektóre warzywa i owoce, takie jak pomidory czy ogórki, przechowuj w temperaturze pokojowej, jednak większość trzymaj w lodówce. Potrawa, którą zostawiasz na później, musi być szybko schłodzona (w ciągu 2 godzin) i wstawiona do lodówki. Żywność rozmrażaj w lodówce. Nigdy nie zamrażaj żywności rozmrożonej, gdyż sprzyja to rozwojowi bakterii.
Myj ręce po skorzystaniu z toalety, kontakcie ze zwierzętami, przed przygotowaniem żywności oraz w trakcie - np. po kontakcie z surowym mięsem lub rybami, a także przed posiłkiem.
Dbaj o swoją lodówkę
Maria Jakubowska, ekspert Fundacji Banku Ochrony Środowiska:
- Lodówkę regularnie rozmrażaj, jeśli nie posiada systemu, który zrobi to automatycznie. Pamiętaj o jej regularnym myciu. Produkty muszą być w niej tak ustawione, aby powietrze mogło krążyć między nimi i je ochładzać.
Stosuj zasadę: "pierwsze weszło, pierwsze wyszło". Pomoże ci w tym ustawianie świeżo kupionych produktów z tyłu lodówki oraz wystawianie starszych na jej przód. Produktów przeterminowanych nie spożywaj.
Przed włożeniem do lodówki surowego mięsa, jajek, warzyw i owoców nie myj ich - dłużej zachowają świeżość. Do przechowywania używaj zamykanych pojemników lub folii spożywczej. Wędliny możesz zapakować w papier śniadaniowy, surowe mięso i ryby w pojemniki ze szczelnych zamknięciem, a niektóre warzywa, np. sałata, muszą mieć dostęp do powietrza, dlatego nie należy ich szczelnie pakować.
W lodówce w zależności od miejsca panują różne temperatury, dlatego bardzo ważne jest odpowiednie ustawienie produktów. Na górnej półce (ok. 8 st.) oraz na środkowych (4-5 st.) układaj większość produktów, w tym nabiał, wędliny oraz ugotowane przez nas potrawy tak, aby nie miały kontaktu z produktami surowymi. Najzimniej, ok. 2 st., jest na dolnej półce - przechowuj tu odpowiednio zabezpieczone surowe mięso i ryby.
W szufladzie (do 10 st.) dobrze dojrzeją warzywa i owoce. Najcieplej jest na drzwiach lodówki - tu przechowuj jajka, napoje, masło i różne sosy.
Super Express 20.05.2011
Copyright © 2010 by Fundacja Banku Ochrony Środowiska