ZOBACZ
WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI
Zdrowo jem, więcej wiem! Postaw na słońce Tradycyjny sad Filmeko Akademia Fundacji BOŚ |
Więcej… |
mgr inż. Anna Taraszewska
Instytut Żywności i Żywienia
Okazuje się, że substancja, która przez lata uważana była za zbędną i obojętną dla zdrowia, chroni przed nowotworami i chorobami cywilizacyjnymi! I jest absolutnie niezbędna w diecie każdego człowieka również z innych powodów. Mowa oczywiście o błonniku. Zapoznaj się z podstawowymi informacjami na jego temat.
Już Hipokrates twierdził, że pieczywo razowe, będące świetnym źródłem błonnika, bardzo korzystnie wpływa na funkcjonowanie jelit. Jednak rolę tego składnika w diecie zaczęto doceniać dopiero w latach 70. ubiegłego wieku, kiedy wyniki badań epidemiologicznych uzmysłowiły naukowcom, że spożycie odpowiednich ilości błonnika może chronić przed nowotworami i chorobami cywilizacyjnymi. Ważne jest więc, by go nie zabrakło zarówno w diecie dzieci, jak i dorosłych.
Dwa oblicza błonnika
Błonnik, nazywany także włóknem pokarmowym, można podzielić na rozpuszczalny - to pektyny, gumy roślinne i wielocukry występujące w roślinach morskich, oraz nierozpuszczalny - to głównie celuloza i ligniny, które nie są trawione w ludzkim przewodzie pokarmowym. Mimo że błonnik nie jest składnikiem odżywczym, spełnia w organizmie ważne funkcje fizjologiczne. Włókno pokarmowe wpływa na proces trawienia. Nierozpuszczalna frakcja błonnika poprawia motorykę przewodu pokarmowego, tzn. przyśpiesza przejście masy pokarmowej przez jelita i zapobiega zaparciom. Błonnik rozpuszczalny natomiast zmniejsza wydzielanie insuliny podczas spożywania posiłków i spowalnia wchłanianie cukrów, zmniejsza też wchłanianie z przewodu pokarmowego tzw. złego cholesterolu (frakcja LDL), kwasów żółciowych i tłuszczowych. Ma on również zdolność wiązania wody i pęcznienia, co daje odczucie sytości, wpływając na zmniejszenie ilości spożywanego pokarmu. Ponadto spełnia on rolę prebiotyku ? tworzy korzystne podłoże dla rozwoju 'dobrej' flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym.
Uwaga na nadmiar i niedobór!
Długotrwałe niedobory błonnika sprzyjają powstawaniu wielu chorób, m.in. otyłości, cukrzycy, niedokrwiennej chorobie serca, zaparciom nawykowym, uchyłkowatości jelita grubego, niektórym nowotworom, kamicy żółciowej, a nawet próchnicy. Dlatego tak ważne jest, by w diecie - zwłaszcza dzieci i młodzieży - nie zabrakło tego składnika. Należy jednak pamiętać, że nadmiar błonnika także nie jest korzystny, ponieważ niekorzystnie wpływa na proces wchłaniania witamin oraz przyswajania i wykorzystania takich składników mineralnych, jak wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo.
Błonnik w zaleceniach
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, by dzienne spożycie błonnika wynosiło 27-40 g. Według polskich ekspertów spożycie błonnika pokarmowego powinno być zawarte w granicach 20-40 g na dzień. Zgodnie z badaniami w Polsce mężczyźni spożywają 25-34 g błonnika dziennie, zaś kobiety 19,4-20 g dziennie. W przypadku dzieci w wieku 10-12 lat spożycie błonnika wynosi 19,2-22,6 g dziennie. Tak więc zarówno dorośli, jak i młodzież, spożywają odpowiednią, zgodną z zaleceniami ilość tego składnika. Jednak na wszelki wypadek, na podstawie tabeli prezentowanej poniżej, sprawdź, czy - ty i twoje dziecko - jecie odpowiednie jego ilości!
Źródła błonnika
Naturalnym źródłem włókna pokarmowego są produkty zbożowe pochodzące z pełnego przemiału, np. pieczywo razowe żytnie, pszenne z mąki graham, mieszane z dodatkiem ziaren, grube kasze - gryczana, jęczmienna, ryż brązowy, otręby, a także produkty zbożowe niskoprzetworzone typu płatki owsiane, jęczmienne, pszenne i mieszanki typu musli. Źródłem błonnika są również owoce (suszone zawierają więcej błonnika niż świeże, ale jednocześnie są bardziej kaloryczne) i warzywa (szczególnie obfite w błonnik są suche nasiona roślin strączkowych).
Zawartość błonnika w wybranych produktach
Produkt |
Zawartość błonnika w 100 g produktu |
Produkty zbożowe |
|
Pieczywo razowe żytnie |
5,9 g |
Pieczywo pszenne z mąki graham |
5,0 g - chleb 5,4 g - bułki |
Pieczywo mieszane z dodatkiem ziaren |
4,9 g - 5,4 g (w zależności od rodzaju dodanych ziaren) |
Pumpernikiel |
6,4 g |
Kasza gryczana |
5,9 g |
Kasza jęczmienne perłowa |
6,2 g |
Kasza jęczmienna pęczak |
5,4 g |
Ryż brązowy |
8,7 g |
Otręby pszenne |
42,4 g |
Płatki owsiane |
6,9 g |
Płatki jęczmienne |
9,6 g |
Płatki pszenne |
10,1 g |
Płatki żytnie |
11,6 g |
Mieszanki typu musli |
8,0-9,7 g (w zależności od dodatków) |
Owoce |
|
Suszone śliwki |
9,4 g |
Świeże śliwki |
1,6 g |
Suszone morele |
10,3 g |
Świeże morele |
1,7 g |
Rodzynki |
6,5 g |
Winogrona |
1,5 g |
Jabłka suszone |
10,3 g |
Jabłka |
2,0 g |
Banany suszone |
6,4 g |
Banany |
1,7 g |
Porzeczki czarne |
7,9 g |
Maliny |
6,7 g |
Warzywa |
|
Marchew |
3,6 g |
Kapusta biała |
2,5 g |
Fasolka szparagowa |
3,9 g |
Fasola - nasiona suche |
15,7 g |
Groch - nasiona suche |
15,0 g |
Dane pochodzą z książki H. Kunachowicz, I. Nadolnej, B. Przygody i K. Iwanow pt. Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych, IŻŻ, Warszawa 1998.
Copyright © 2010 by Fundacja Banku Ochrony Środowiska