Owoce cytrusowe
Utworzono: poniedziałek, 31, październik 2022 15:16
Zalicza się do nich cytryny, mandarynki, pomarańcze i grejpfruty. Są owocami drzew i krzewów z rodziny rutowatych.
Cytryny najprawdopodobniej pochodzą z Indii. Rosną na szlachetnych odmianach drzew cytrynowych, które uzyskuje się przez szczepienie dziko rosnących drzew pomarańczowych.
Mają znaczenie dietetyczne, a nawet lecznicze. Wytwarza się z nich soki, koncentraty, preparaty pektynowe.
Wartość odżywcza jest wysoka. Zawierają witaminę C, B1, B2, B5, B6, PP, D, E, beta-karoten, potas, miedź, błonnik, związki pektynowe.
Pomarańcze są owocami drzewa pomarańcza chińska – pomarańczy chińskiej, pochodzącej pochodzącego z Azji. Przetwarza się je na soki, dżemy, galaretki, wódki, likiery, olejki eteryczne. Skórkę wykorzystuje się do produktów pektynowych i olejku pomarańczowego.
Są bogate w przeciwutleniacze. Podobnie jak cytryny zawierają dużo witaminy C, żelazo, potas, brom, kwas foliowy oraz cukry, błonnik, beta- karoten.
Mandarynki są owocami krzewu lub małego drzewa pochodzącego z Chin. Są mniejsze od pomarańczy i mają cieńszą skórkę. Zawierają związki terpenowe chroniące przed chorobą wieńcową. Z owoców cytrusowych mają najwięcej cukru, zawartość witamin z grupy B i składników mineralnych jest podobna do pomarańczy. Wykonuje się z nich przetwory, soki, olejek mandarynkowy.
Grejpfruty zaś pochodzą z Indii Zachodnich. Mają intensywny aromat, słodki miąższ i nieco gorzki smak. Podobnie jak pozostałe owoce cytrusowe mają małą kaloryczność, dużą ilość przeciwutleniaczy, witaminy C, zawierają także witaminę E i więcej błonnika. Ułatwiają trawienie tłuszczów, obniżają poziom cholesterolu we krwi, działają moczopędnie, antymiażdżycowo, przeciwwirusowo, przeciwnowotworowo dzięki zawartości likopenu i karotenoidu, przyśpieszają przemianę materii. Sok z żółtych grejpfrutów pobudza apetyt i ułatwia trawienie.
Autorka: Kinga Wojtaszek
Źródła:
- „Owoce przez cały rok”, Zofia Zawistowska, wydawnictwo „Alfa”
- „Egzotyczne owoce i warzywa”, Maria Derkacz-Strybel, wydawnictwo Wiedza i Życie
Zdjęcie: Moira Nazzari z Pixabay