Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3376
referer -
uri - /aktualnosci/3376-pestki-dyni-wartosci-odzywcze-i-wlasciwosci-lecznicze
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Pestki dyni - wartości odżywcze i właściwości lecznicze

Utworzono: czwartek, 06, październik 2022 09:51

pumpkin seeds 1489510 1280Pestki dyni zawierają dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika pokarmowego, β-sitosterolu, kwasu p-aminobenzoesowego oraz kwasu γ-aminomasłowego. Mają też w swoim składzie cenne minerały, takie jak cynk, wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas.

Właściwości zdrowotne pestek dyni są bardzo cenione. Mogą mieć korzystny wpływ na odporność i zmniejszać skłonność do infekcji. Wpływa na to zawarty w pestkach cynk, który wspiera układ odpornościowy, uczestniczy bowiem w procesach tworzenia i przyspieszania dojrzewania limfocytów T.
Korzystnie wpływają na stan skóry i paznokci dzięki zawartości cynku oraz witaminy A, witamin z grupy B i składników mineralnych.
Spożywanie pestek dyni może również wpływać na zapobieganie miażdżycy. Składają się one w 30-40% z oleju bogatego w fitosterole oraz w nienasycone kwasy tłuszczowe. Fitosterole obniżają poziom LDL cholesterolu, a tym samym działają zapobiegawczo na rozwój zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych.
Niektórzy naukowcy twierdzą, że jedzenie pestek dyni może być pomocne w leczeniu cukrzycy jednak nie ma wystarczającej ilości badań potwierdzających te założenie.
Pestki dyni możemy jeść surowe, możemy je też uprażyć lub wysuszyć. Są doskonałym dodatkiem do sałatek, deserów, chleba. Nadają się jako dodatek do ciast, możemy z nich zrobić również domową granolę.
Ze względu na szereg cennych wartości odżywczych pestek dyni, a także ich dostępność, warto włączyć je do naszej codziennej diety.

Autorka: Martyna Jabłońska

Źródła:

  • Kulczynski, B., Gramza-Michalowska, A., Kobus-Cisowska, J., & Kmiecik, D. (2016). Działanie prozdrowotne pestek dyni. Przemysł Spożywczy, 11(70).
  • Kulczyński, B., Człapka-Matyasik, M., & Gramza-Michałowska, A. (2016). Wartość żywieniowa dyni. Energia (kcal), 26(19), 15.
  • Koc-Karwowska, K., & Stanczuk, E. (2014). Dynia-królowa jesieni. Wiadomości Rolnicze. Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, 11.

Zdjęcie: Siobhan Dolezal z Pixabay

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!