Pestki dyni - wartości odżywcze i właściwości lecznicze
Utworzono: czwartek, 06, październik 2022 09:51
Pestki dyni zawierają dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika pokarmowego, β-sitosterolu, kwasu p-aminobenzoesowego oraz kwasu γ-aminomasłowego. Mają też w swoim składzie cenne minerały, takie jak cynk, wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas.
Właściwości zdrowotne pestek dyni są bardzo cenione. Mogą mieć korzystny wpływ na odporność i zmniejszać skłonność do infekcji. Wpływa na to zawarty w pestkach cynk, który wspiera układ odpornościowy, uczestniczy bowiem w procesach tworzenia i przyspieszania dojrzewania limfocytów T. Korzystnie wpływają na stan skóry i paznokci dzięki zawartości cynku oraz witaminy A, witamin z grupy B i składników mineralnych. Spożywanie pestek dyni może również wpływać na zapobieganie miażdżycy. Składają się one w 30-40% z oleju bogatego w fitosterole oraz w nienasycone kwasy tłuszczowe. Fitosterole obniżają poziom LDL cholesterolu, a tym samym działają zapobiegawczo na rozwój zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Niektórzy naukowcy twierdzą, że jedzenie pestek dyni może być pomocne w leczeniu cukrzycy jednak nie ma wystarczającej ilości badań potwierdzających te założenie. Pestki dyni możemy jeść surowe, możemy je też uprażyć lub wysuszyć. Są doskonałym dodatkiem do sałatek, deserów, chleba. Nadają się jako dodatek do ciast, możemy z nich zrobić również domową granolę. Ze względu na szereg cennych wartości odżywczych pestek dyni, a także ich dostępność, warto włączyć je do naszej codziennej diety.
Autorka: Martyna Jabłońska
Źródła:
Kulczynski, B., Gramza-Michalowska, A., Kobus-Cisowska, J., & Kmiecik, D. (2016). Działanie prozdrowotne pestek dyni. Przemysł Spożywczy, 11(70).
Kulczyński, B., Człapka-Matyasik, M., & Gramza-Michałowska, A. (2016). Wartość żywieniowa dyni. Energia (kcal), 26(19), 15.
Koc-Karwowska, K., & Stanczuk, E. (2014). Dynia-królowa jesieni. Wiadomości Rolnicze. Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, 11.